Η ανακάλυψη μιας μικρή κοινότητας στην Λατινική Αμερική, στην οποία πολλοί άνδρες γεννιούνται κορίτσια, έχει βοηθήσει στην δημιουργία ενός φαρμάκου που βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το BBC, ένα μικρό χωρίο στη Δομινικανή Δημοκρατία παρουσιάζει ένα σπάνιο φαινόμενο. Ορισμένα αγόρια, τα λεγόμενα «Guevedoces» (που σημαίνει “πέος στα δώδεκα”), γεννιούνται κορίτσια και αναπτύσσουν πέη στην εφηβεία.Ο Johnny, ένα από τα παιδιά που γεννήθηκαν κορίτσια, αφηγήθηκε στο βρετανικό δίκτυο ότι θυμάται πως πήγαινε στο σχολείο φορώντας φορέματα, όμως ποτέ δεν τον έλκυαν οι δραστηριότητες του θεωρούνται «κοριτσίστικες».

Η δόκτωρ Julianne Imperato-McGinley από το Κολέγιο Cornell Medical College της Νέας Υόρκης ήταν η πρώτη επιστήμονας που διερεύνησε το συγκεκριμένο φαινόμενο. Μετά από μια σειρά εξετάσεων στις οποίες επέβαλε τους Guevedoces, η ίδια κατέληξε σε ένα συμπέρασμα.

21b66845f1bc31cbfe60f0678b144083a93c53b0

Όπως είναι γνωστό, τα κορίτσια διαθέτουν ένα ζευγάρι χρωμοσώματα Χ και τα αγόρια ένα ζευγάρι ΧΥ. Τις πρώτες εβδομάδες μετά την σύλληψη, τα έμβρυα δεν είναι ούτε αρσενικά, ούτε θηλυκά. Μετά τις οκτώ εβδομάδες, κάνουν την εμφάνισή τους οι ορμόνες των φύλων, οι οποίες καθορίζουν τη μορφή των γεννητικών οργάνων. Ο λόγος που ορισμένα αγόρια στη Δομινικανή Δημοκρατία γεννιούνται έχοντας αιδοίο, παρόλο που διαθέτουν το χρωμόσωμα ΧΥ, είναι η έλλειψη ενός ενζύμου, ο επιστημονικός όρος του οποίου είναι 5-alpha reductase. Όταν τα παιδιά αυτά φτάσουν στην εφηβεία, ένα ακόμα κύμα τεστοστερόνης κάνει την εμφάνισή του, μόνο που αυτή την φορά ο οργανισμός ανταποκρίνεται σωστά στο κάλεσμα των ορμονών.

guevedoces-Salinas

Αυτό το εύρημα, το οποίο έγινε γνωστό το 1974, χρησιμοποιήθηκε από τον φαρμακοποιό Roy Vagelos, ο οποίος συνέθεσε το φάρμακο Finasteride, το οποίο έχει βοηθήσει εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο. Το φάρμακο δρα αναστέλλοντας το ένζυμο 5-alpha-reductase, βοηθώντας εκείνους που πάσχουν από προστάτη ή τριχόπτωση.

Πηγή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.
loading...