Γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά;

Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά…

Γνωρίζετε όμως πώς προέκυψε αυτή η συνήθεια;

Μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία μας επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.

O μπακαλιάρος, λοιπόν εκείνα τα χρόνια, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν φθηνός και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα όταν γινόταν παστός. Στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη συνταγή είναι μπακαλιάρος με σκορδαλιά κι αυτό γιατί το σκόρδο είναι ελληνικό, η σκορδαλιά παραδοσιακή, και ταιριάζουν γευστικά πάρα πολύ.

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έριξε τα μακαρόνια σε ένα τηγάνι και 20 λεπτά αργότερα όλοι έγλειφαν τα δάχτυλά τους

Υλικά 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 5οο ml ζωμό (κότας ή λαχανικών) 25ο ml γάλα 1 κουταλιά βούτυρο 250 gr σπαγγέτι 1οο gr τριμμένη παρμεζάνα αλάτι, πιπέρι, λάδι και μαϊντανό Πρώτα τσιγαρίστε το...

Τόσο Καιρό Κόβουμε με Λάθος Τρόπο το Καρπούζι. Δείτε μια Έξυπνη Ιδέα!

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα είναι το καρπούζι. Αν και δροσιστικό, είναι πρόβλημα πως να...

Ένα φυσικό ΒΙΑΓΚΡΑ από το Θιβέτ για ανεβασμένη «διάθεση»!

 ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΒΙΑΓΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΙΒΕΤ Συστατικά: 10 σκελίδες σκόρδο 10 λεμονιών 1 kg βιολογικό μέλι Προετοιμασία: Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το συνδυάσουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάλτε το μείγμα...
close