in

Είπε στον Χιμπατζή ότι έχασε το Παιδί της. Η αντίδρασή του, θα σας Κάνει να Δακρύσετε…

Αφού διαβάσετε αυτή την ιστορία, θα καταλάβετε ότι η μητρότητα και η απώλεια είναι οικουμενικές. Η Washoe, ένας πολύ έξυπνος χιμπατζής που γνωρίζει τη νοηματική, δεν ήταν ευχαριστημένη με την επιστάτρια της, που δεν την είχε επισκεφτεί για κάποιο καιρό.

Ωστόσο, όταν η Kat είπε στην Washoe ότι πρόσφατα έχασε το μωρό της, η Washoe έδειξε σημάδια λύπης. Έκανε ακόμα και νοήματα για κλάμα, αν και οι χιμπατζήδες δεν μπορούν να κλάψουν.

Αυτό που έκανε η Washoe ήταν αναπάντεχο. Αφού έχασε δύο δικά της παιδιά, της έδωσαν έναν χιμπατζής 10 μηνών με το όνομα Loulis για να τον φροντίζει. Η Washoe προσέφερε τον Loulis στην Kat.

Φυσικά, η Kat δεν μπορούσε να δεχτεί το «δώρο» και βεβαιώθηκε ότι Washoe θα υιοθετούσε και θα φρόντιζε τον Loulis ξανά. Αναρωτιέται κανείς αν έτσι σκέφτονται οι χιμπατζήδες στη ζούγκλα. Αναρωτιέται κανείς αν οι χιμπατζήδες αλλάζουν μωρά ο ένας με τον άλλο όλη την ώρα. Ίσως και η υιοθεσία να είναι οικουμενικό χαρακτηριστικό.

3239

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι τα ζώα είναι «χαζά», δείξτε τους αυτό

Η Washoe ήταν ένας χιμπατζής που γνώριζε τη νοηματική.

Μία από τους επιστάτες της Washoe ήταν έγκυος και έλειψε από τη δουλειά πολλές βδομάδες όταν έχασε το μωρό της.

O Roger Fouts θυμάται το ακόλουθο στιγμιότυπο:

«Συχνά γυρνάει την πλάτη στους ανθρώπους που θα έπρεπε να ήταν δίπλα της και δεν ήταν – είναι ο τρόπος της για να δείξει ότι έχει ενοχληθεί.»

Η Washoe χαιρέτησε έτσι την Kat όταν επέστρεψε στη δουλειά. Η Kat απολογήθηκε στην Washoe, και αποφάσισε να της πει την αλήθεια, κάνοντας της σήμα ότι «Το μωρό μου πέθανε». Η Washoe την κοίταξε επίμονα και μετά κοίταξε κάτω.

Τελικά ξανακοίταξε την Kat στα μάτια και της έκανε προσεκτικά το σήμα «Κλαίω», ακουμπώντας το μάγουλο της και ακολουθώντας με το δάχτυλο της την πορεία που θα έκανε ένα ανθρώπινο δάκρυ (οι χιμπατζήδες δεν κλαίνε).

Η Kat αργότερα είπε ότι ένα σήμα είπε πολλά περισσότερα για την Washoe και τις νοητικές της ικανότητες, από όλες τις μεγάλες και γραμματικά σωστές προτάσεις της.

4216

Η ίδια η Washoe είχε χάσει δύο παιδιά. Ένα μωρό πέθανε λίγο μετά τη γέννα λόγο προβλήματος με την καρδιά, και το άλλο, ο Sequoyah, πέθανε από σταφυλόκοκκο στους δύο μήνες.

Μετά το θάνατο των δύο παιδιών της, οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν στην Washoe να μεγαλώσει τον Loulis, ένα χιμπατζή 10 μηνών.

Ένας από τους επιστάτες πήγε στον περιφραγμένο χώρο όπου βρισκόταν η Washoe και της είπε στη νοηματική «Έχω ένα μωρό για σένα». Η Washoe ενθουσιάστηκε πολύ, φώναζε και χοροπηδούσε από πλευρά σε πλευρά, και έκανε συνεχώς νόημα «Μωρό», και μετά «Μωρό μου».

5200

Ο επιστάτης επέστρεψε με τον Loulis, αλλά ο ενθουσιασμός της Washoe εξαφανίστηκε. Αρνούταν να πάρει τον Loulis κάνοντας απαθής νόημα «Μωρό». Ήταν ξεκάθαρό ότι νόμιζε ότι θα της φέρουν τον Sequoyah. Τελικά η Washoe πλησίασε τον Loulis και ως την επόμενη ημέρα είχαν σχηματίσει έναν δεσμό, και ήταν αφοσιωμένη σε αυτόν.

6187

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι αφού δέθηκαν μεταξύ τους, η Washoe άρχισε να του μαθαίνει την Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι μαθαίνουν στα παιδιά τους τη δική τους γλώσσα.

Ο Loulis χρειάστηκε μόνο 8 μέρες για να μάθει το πρώτο σήμα, και πέρα από τα άλλα 7 εφτά που έμαθε από τους ανθρώπους γύρω του, έμαθε να εκφράζεται στην Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα το ίδιο καλά με την Washoe, και να επικοινωνεί με τους άλλους.

Η ιστορία της Washoe μας θυμίζει να μην υποτιμούμε την νοημοσύνη των ζώων, και ακόμα περισσότερο να είμαστε συμπονετικοί ο ένας με τον άλλο.

Credit: expandedconsciousness.com

Αν βρείτε αυτή τη γυναίκα… με ΑΥΤΑ τα 11 Χαρακτηριστικά, Κρατήστε την!!!

Έτσι θα μάθετε αν θα φέρετε στον κόσμο αγόρι η κορίτσι!