in

Πρωτοποριακό μπαστούνι τυφλών αναγνωρίζει πρόσωπα και μάλιστα από απόσταση!

Ένα «έξυπνο» μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης που ανέπτυξαν ερευνητές στην Βρετανία, θα επιτρέπει την αναγνώριση προσώπων οικείων και φίλων και μάλιστα από απόσταση!

Το επαναστατικό μπαστούνι XploR που δημιούργησαν φοιτητές του ICT στο Birmingham City University χρησιμοποιεί τεχνολογία κινητών smartphones για να αναγνωρίζει γνώριμα πρόσωπα από απόσταση έως και 10 μ. ενώ η δυνατότητα «ναυτιλίας» με δορυφορικό σύστημα ευρέσεως θέσης (GPS) υπόσχεται να διευκολύνει την κίνηση των χρηστών του.

Όπως επισημαίνει ο Steve Adigbo που μαζί με τους Waheed Rafiq και Richard Howlett ανέπτυξαν το «έξυπνο» μπαστούνι, η τεχνολογία αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπου που αυτό ενσωματώνειπροειδοποιεί τον κάτοχό του όταν πλησιάζει έναν συγγενή ή φίλο κάνοντάς το να δοvείται ελαφρά.

Το XploR αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα μέσω μιας τράπεζας εικόνων αποθηκευμένων σε μια εσωτερική κάρτα μνήμης SD ενώ θα κατευθύνει τον χρήστη προς τους οικείους του με ηχητική καθοδήγηση η οποία θα μεταδίδεται σε ένα ακουστικό μέσω τεχνολογίας Bluetooth. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι σαν κι αυτό» λέει ο Steve Adigbo. «Ο παππούς μου είναι τυφλός και ξέρω πόσο χρήσιμο θα ήταν γι” αυτόν.»

Η ομάδα των φοιτητών-εφευρετών έχει ήδη παρουσιάσει το μπαστούνι XploR σε ειδικούς στο Λουξεμβούργο και την Γαλλία και σχεδιάζουν επίσκεψη στην Γερμανία αργότερα φέτος. Ειδικά στην Γαλλία, η συσκευή συνάντησε πολύ ευνοϊκή υποδοχή καθώς ενσωματώνει χρηστικά χαρακτηριστικά για τα οποία η βοήθεια του Beacon Centre for the Blind στο Wolverhampton ήταν καθοριστική.

Το επόμενο βήμα τώρα είναι οι δοκιμές στο Κέντρο Τυφλών Beacon για την εκπαίδευση των χρηστών στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του hi-tech μπαστουνιού.

Πηγή

Πόσο έτοιμα είναι τα ζώδια να υποδεχτούν μια νέα αγάπη αυτό το καλοκαίρι;

Αυτό το κουτάβι είναι το μικρότερο στον κόσμο. Μικρό σε μέγεθος, τεράστιο σε γλύκα!