Πρωτοποριακό μπαστούνι τυφλών αναγνωρίζει πρόσωπα και μάλιστα από απόσταση!

Ένα «έξυπνο» μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης που ανέπτυξαν ερευνητές στην Βρετανία, θα επιτρέπει την αναγνώριση προσώπων οικείων και φίλων και μάλιστα από απόσταση!

Το επαναστατικό μπαστούνι XploR που δημιούργησαν φοιτητές του ICT στο Birmingham City University χρησιμοποιεί τεχνολογία κινητών smartphones για να αναγνωρίζει γνώριμα πρόσωπα από απόσταση έως και 10 μ. ενώ η δυνατότητα «ναυτιλίας» με δορυφορικό σύστημα ευρέσεως θέσης (GPS) υπόσχεται να διευκολύνει την κίνηση των χρηστών του.

Όπως επισημαίνει ο Steve Adigbo που μαζί με τους Waheed Rafiq και Richard Howlett ανέπτυξαν το «έξυπνο» μπαστούνι, η τεχνολογία αναγνώρισης χαρακτηριστικών προσώπου που αυτό ενσωματώνειπροειδοποιεί τον κάτοχό του όταν πλησιάζει έναν συγγενή ή φίλο κάνοντάς το να δοvείται ελαφρά.

Το XploR αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα μέσω μιας τράπεζας εικόνων αποθηκευμένων σε μια εσωτερική κάρτα μνήμης SD ενώ θα κατευθύνει τον χρήστη προς τους οικείους του με ηχητική καθοδήγηση η οποία θα μεταδίδεται σε ένα ακουστικό μέσω τεχνολογίας Bluetooth. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι σαν κι αυτό» λέει ο Steve Adigbo. «Ο παππούς μου είναι τυφλός και ξέρω πόσο χρήσιμο θα ήταν γι” αυτόν.»

Η ομάδα των φοιτητών-εφευρετών έχει ήδη παρουσιάσει το μπαστούνι XploR σε ειδικούς στο Λουξεμβούργο και την Γαλλία και σχεδιάζουν επίσκεψη στην Γερμανία αργότερα φέτος. Ειδικά στην Γαλλία, η συσκευή συνάντησε πολύ ευνοϊκή υποδοχή καθώς ενσωματώνει χρηστικά χαρακτηριστικά για τα οποία η βοήθεια του Beacon Centre for the Blind στο Wolverhampton ήταν καθοριστική.

Το επόμενο βήμα τώρα είναι οι δοκιμές στο Κέντρο Τυφλών Beacon για την εκπαίδευση των χρηστών στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του hi-tech μπαστουνιού.

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ΑΠΟΛΥΤΟ τρικ ομορφιάς: Το μυστικό για να μακρύνουν γρήγορα τα μαλλιά σου!

Ανακαλύψαμε το απόλυτο μυστικό ομορφιάς για να αποκτήσουμε πλούσια και μακριά μαλλιά! Μπορεί να είναι big trend τα κοντά, καρέ μαλλιά όμως η γοητεία μιας...

Ντύσου για να σε κοιτάξει: Τι θεωρούν οι άνδρες $εξι

Πλέον οι άνδρες έχουν αναπροσδιορίσει τον όρο seξι αφού οι γυναίκες ντύνονται πολλές φορές προκλητικά. Τι και αν διατυμπανίζουν πως θέλουν να φανταστούν, στο μυαλό...

Ιδού πώς θα εξαφανίσεις 10 «δύσκολους» λεκέδες από τα ρούχα σου

Μυστικά για πεντακάθαρα ρούχα Μερικοί λεκέδες φεύγουν εύκολα στο πλυντήριο, ενώ άλλοι πάλι μας βασανίζουν. Σήμερα, λοιπόν, θα σου δείξουμε πώς μπορείς να εξαφανίσεις ακόμη...
close