in

Ρώσος εφευρέτης υποστηρίζει ότι βρήκε τρόπο για να σώζονται οι επιβάτες αεροπλάνου [Βίντεο]

Μοιάζει λίγο με ταινία επιστημονικής φαντασίας (ή έστω μιας πολύ προχωρημένης ανθρώπινης φαντασίας), αλλά ο Ρώσος Gamil Halidov υποστηρίζει ότι έχει βρει τον τρόπο για να σώζονται οι επιβάτες ενός αεροπλάνου που πρόκειται να συντριβεί. Εκμεταλλευόμενος την πτώση του ρωσικού αεροπλάνου στο Σινά επαναφέρει προς συζήτηση μία ιδέα που έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό και την έχει προτείνει στις εταιρίες κατασκευής αεροπλάνων.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο, η ιδέα του Ρώσου εφευρέτη αφορά την ενσωμάτωση μέσα στον σκελετό του αεροπλάνου μίας κάψουλας. Σε κανονική πτήση η κάψουλα αυτή θα είναι ένα κανονικό τμήμα της καμπίνας του αεροπλάνου. Σε περίπτωση όμως που κάτι πάει στραβά, και υπάρχει χρόνος για αντίδραση, η κάψουλα αυτή θα μπορεί να αποσπάται από το αεροπλάνο.

Η όλη ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι μέσα σ” αυτή την κάψουλα θα μπορούν να έχουν μπει οι επιβάτες, οι οποίοι θα μπορούν να προσγειωθούν σώοι και ασφαλείς μέσα σ” αυτή την κάψουλα η οποία θα πέφτει στο έδαφος χρησιμοποιώντας ένα αλεξίπτωτο.

Στα αξιοσημείωτα της κατασκευής αυτής της κάψουλας είναι ότι είναι υπό συμπίεση (όπως και το κανονικό αεροπλάνο) ενώ είναι κατασκευασμένο από σκληρό υλικό που αντέχει στα χτυπήματα αλλά παράλληλα είναι και αβύθιστη στο νερό.

Η ιδέα -τουλάχιστον στα χαρτιά και την οθόνη- δεν μοιάζει παράλογη, και σίγουρα θα μπορούσε υπό κάποιες προϋποθέσεις να σώσει αρκετές ζωές. Όμως η μεγαλύτερη και προφανώς ανυπέρβλητη δυσκολία είναι ότι απαιτεί από την βιομηχανία των αεροπλάνων να αλλάξει εντελώς την λογική της σχεδίασης και της κατασκευής των αεροσκαφών.

Κάτι που προφανώς δεν γίνεται, καθώς τα κόστη είναι απαγορευτικά, ακόμα και για τις πιο μικρές αλλαγές σε λιγότερο σοβαρά σημεία και όχι σε τέτοιες δομικές επαναπροσεγγίσεις του πως κατασκευάζεται ένα αεροπλάνο.

Όπως και να έχει πάντως, ο Ρώσος ελπίζει ότι κάποτε θα εκτιμηθεί η ιδέα του, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι και οι επιβάτες των αεροπλάνων θα ήθελαν πάρα πολύ να μπορούσαν να έχουν μια τέτοια δυνατότητα για να επιβιώσουν.

Πηγή

8 πράγματα που κάνουν κάθε άντρα να ζηλεύει

Όταν αυτή η 6χρονη κάλεσε την αστυνομία για τον πατριό της, δεν περίμενε εκείνος να…