Έρπης ζωστήρα: Πώς θα απαλλαγείτε από τον πόνο και τη φαγούρα

Ο έρπης είναι ένας από τους πιο ενοχλητικούς ιούς και κάνει την εμφάνισή του όταν ο οργανισμός είναι καταπονημένος ή σε φάση έντονου στρες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι έρπητα, όπως ο επιχείλιος και ο ιός του απλού έρπη τύπου 2 που παρουσιάζεται στα γεννητικά όργανα, ο έρπης ζωστήρα όμως είναι αυτός που προκαλεί πιο εκτεταμένη λοίμωξη και περισσότερο πόνο.

Ο έρπης ζωστήρα εμφανίζεται με την οξεία φάση (δερματικό επώδυνο εξάνθημα με πολλαπλές φυσαλίδες εδραζόμενες σε ερυθηματώδεις περιοχές και κατανεμημένες ζωνοειδώς) και τη χρόνια φάση κατά την οποία το εξάνθημα υποχωρεί, αλλά παραμένει ο πόνος λόγω της καταστροφής των νευρικών ινιδίων του δέρματος από τη φλεγμονή.

Ο πόνος αυτός ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία και μπορεί να είναι βασανιστικός, ενώ διαρκεί από λίγες εβδομάδες έως και μήνες.

Αντιμετώπιση

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, με την κατάλληλη αγωγή όμως ανακουφίζονται τα συμπτώματα.

Στην οξεία φάση ο γιατρός θα σας συστήσει αντιιική αγωγή για τον έλεγχο της φλεγμονής και την αποδρομή της ίωσης.

Η αντιιική αγωγή είναι πολύ σημαντική, καθώς η έγκαιρη λήψη της μπορεί να κάνει τον έρπητα ζωστήρα συντομότερο και πιο ήπιο, ενώ μειώνει στο μισό τον κίνδυνο ανάπτυξης μεθερπητικής νευραλγίας.

Η μεθερπητική νευραλγία, που είναι και το πιο επώδυνο σύμπτωμα του έρπητα, υποχωρεί με παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζεται συμβουλή από νευρολόγο.

Επίσης, τα αναλγητικά και τα σκευάσματα κατά της φαγούρας βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και του κνησμού από το εξάνθημα.

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μη φοβάσαι άνθρωπο που γελά, μιλά και τραγουδά δυνατά!

Από όλες τις κατηγορίες ανθρώπων που έχω συναντήσει στη ζωή μου –τρελούς και παλαβούς, εργασιομανείς, μουρμούρηδες, παραπονιάρηδες κλπ –, περισσότερο φοβάμαι τους σιωπηλούς. Αυτούς...

Γροθιά στο στομάχι το νέο βιντεοκλίπ του Moby για την κατάντια της εποχής

Το νέο βιντεοκλίπ του Moby αποτελεί ένα αιχμηρό σχόλιο για τη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που μετατρέπει την πραγματικότητα...

ΔΕΙΤΕ 12 υγιεινές τροφές που ΔΕΝ ήξερες ότι σε παχαίνουν!

Μπορεί να είναι ευεργετικές για τον οργανισμό, την εμφάνιση και την ψυχολογία σου, όμως κάποιες υγιεινές τροφές αποτελούν θερμιδικές «βόμβες» που απειλούν τη σιλουέτα...
close