in

Ανδρες προσοχή: 15 σημάδια που «χτυπούν καμπανάκι» για καρκίνο!

Νιώθετε πόνο στο στομάχι και τάσεις μελαγχολίας; Εχετε απώλεια βάρους ήλίγο αίμα; Δείτε τα 15 συμπτώματα οι άντρες πρέπει να ελέγξουν ως πιθανές αιτίες καρκίνου.

Μπορεί οι άντρες να θυμίζουν λίγο… μπέμπηδες που προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο το κακό όταν έρθει η ώρα του γιατρού (εδώ που τα λέμε και ποιος έχει καλές σχέσεις με γιατρούς;…), ένα είναι σίγουρο: όσο πιο γρήγορα διεγνωσθεί κάποια ασθένεια, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να νικηθεί. Για να προλάβουν, λοιπόν, μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες, τον καρκίνο, οι άντρες θα πρέπει να ελέγχουν άμεσα τα 15 ακόλουθα συμπτώματα:

1. Δυνατός πόνος στο στομάχι και τάσεις μεγαγχολίας

Σύμφωνα με έρευνες, η κατάθλιψη συνδέεται με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Αν αντιμετωπίζετε δυνατό πόνο στο στομάχι και νιώθετε στεναχωρημένος καλό είναι να κάνετε ένα γενικό έλεγχο. Ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί επίσης να προκαλέσει ίκτερο, γκρι κόπρανα, σκούρα ούρα και φαγούρα σε όλο το σώμα.

2. Αλλαγές στους όρχεις

Αν παρατηρήσετε κάποιο οίδημα, σκληρό εξόγκωμα ή μια αίσθηση βάρους στο όσχεο, πρέπει να δείτε άμεσα τον γιατρό σας. Μερικοί καρκίνοι των όρχεων μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα. Παρ’ ίολα αυτά, ο καρκίνος των όρχεων δεν είναι συνηθισμένος στους άνδρες ηλικίας 20-39 ετών.

3. Πυρετός

Καρκίνοι του αίματος όπως το λέμφωμα ή η λευχαιμία παρουσιάζουν πυρετό, παρόλο που πολλοί άλλοι καρκίνοι μπορεί να προκαλέσουν πυρετό, ειδικά καθώς ο όγκος εξαπλώνεται από το αρχικό του σημείο σε άλλα μέρη του σώματος. Ο πυρετός είναι κυρίως σύμπτωμα μόλυνσης αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει καρκίνο.

upl553e0ece454cf

4. Οίδημα ή εξόγνωμα στους λεμφαδένες

Το οίδημα στους λεμφαδένες δεν σημαίνει οπωσδήποτε καρκίνο, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να έχει προκληθεί από λέμφωμα και λευχαιμία. Πότε είναι ώρα να επισκεφτείτε τον γιατρό; Αν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα ή οίδημα στους λεμφαδένες που δείχνει να μεγαλώνει προοδευτικά κάτω από τη μασχάλη ή στον αυχένα σας.

5. Απώλεια βάρους

Αν έχετε χάσει βάρος χωρίς να έχετε προσπαθήσει γι’ αυτό πρόσφατα (δηλαδή χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στην διατροφή σας ή στην άσκηση) θα μπορούσε να είναι αιτία ανησυχίας. Αν έχετε χάσει περισσότερο από 10% του βάρους σας μέσα σε 3-6 μήνες κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας.

upl553e0ef92b670

6. Κόπωση

Μπορεί η κόπωση να είναι ένα πρώιμο στάδιο λευχαιμίας,του καρκίνου στο παχύ έντερου ή στο στομάχι. Σημειώστε πάντως ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία, η κόπωση μπορεί να προκληθεί από μια ευρεία ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του στρες καθώς και της ποιότητας ζωής.

7. Εντονος και παρατεταμένος βήχας

Ένας έντονος ή παρατεταμένος βήχας θα μπορούσε να είναι σημάδι χρόνιας βρογχίτιδας. Θα μπορούσε, ωστόσο να είναι καρκίνος των πνευμόνων. Ο γιατρός σας θα μπορέσει μέσα από τις εξετάσεις να το επιβεβαιώσει.

upl553e0f06d41e8

8. Σημάδια αίματος

Αν δείτε αίμα κάπου όπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει δείτε άμεσα ένα γιατρό. Η αιμόπτυση ή το αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα δεν θα έπρεπε ποτέ να αγνοούνται. Μην υποθέτετε ότι το αίμα στα κόπρανα προκαλείται από τις αιμορροΐδες, θα μπορούσε να είναι καρκίνος του παχέος εντέρου.

9. Λευκές κηλίδες

Δύο συμπτώματα της λευκοπλακίας, μιας προκαρκινικής φάσης που μπορεί να εξελιχθεί σε στοματικό καρκίνο είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων μέσα στο στόμα και στη γλώσσα. Αν καπνίζετε ένας λόγος να πάτε νωρότερα στο γιατρό.

10. Συχνή ούρηση

Η συχνότητα της ούρησης αυξάνεται καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Αν τα συμπτώματα εντείνονται, ειδικά τη νύχτα, πρέπει να δουν άμεσα ένα γιατρό καθώς μπορεί να πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη. Ο αιτία της πρόκλησής της μπορεί να είναι είτε καλοήθης είτε καρκίνος.

11. Πόνος που επιμένει παντού

Ένας πόνος δεν σημαίνει αυτόματα καρκίνο, αλλά ο επίμονος πόνος μπορεί ένα είναι έαν πρώιμο σημάδι μερικών τύπων καρκίνου. Γιατί να μην το ελέγξετε, λοιπόν, για να είστε ασφαλής;

upl553e0f2248df2
12. Κακή πέψη

Κακή πέψη μπορεί να σημαίνει καρκίνος του λάρυγγα, του οισοφάγου ή του στομάχου. Καλό είναι να δείτε ένα γιατρό αν η δυσπεψία διαρκεί για αρκετές εβδομάδες ή επιδεινώνεται.

13. Οίδημα στην περιοχή του στήθους, ζάρωμα δέρματος, εισοκλή θηλών ή εκκρίσεις

Μπορεί να μην είναι συνήθης στους άνδρες, όμως, ο καρκίνος στο στήθος μπορεί να υπάρξει και στον ανδρικό πληθυσμό. Αν παρατηρήσεετε ένα οίδημα στην περιοχή του στήθους, ζάρωμα του δέρματος, η εισοκλή των θηλών καθώς και τυχόν εκκρίσεις… αμέσως στο γιατρό.

14. Αλλαγές σε κρεατοελιά

Σημάδια καρκίνου του δέρματος είναι μια αλλαγή μεγέθους, σχήματος ή χρώματος σε μια κρεατοελιά, η εμφάνιση μιας νέας ή αλλαγές στην επιδερμίδα (όπως υπερβολική απολέπιση ή αιμορραγία).

15. Δυσκολία στην κατάποση

Σημάδι καρκίνου στο λαιμό ή τον οισοφάγο είναι η δυσκολία στην κατάποση. ΄Εχετε βήχα, νιώθετε να πνίγεστε την ώρα που προσπαθείτε να καταπιείτε κάτι; Πονάτε ή νιώθετε ότι κάποια τροφή να έχει κολλήσει στον λαιμό σας; Καλό είναι τότε να επισκεφτείτε τον γιατρό.

upl553e0f37cc8b9Πηγή

Πως θα κάνεις ombre στα νύχια σου;

Το καλύτερο «φάρμακο» η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960! Τι έτρωγαν εκείνα τα χρόνια οι Κρητικοί