Ανησυχία σεισμολόγων για νέο μεγάλο σεισμό: Σε ποια περιοχή της Ελλάδας υπάρχει κίνδυνος. Πρόβλεψη

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας εντοπίζουν οι σεισμολόγοι έντονη δραστηριότητα που σχετίζεται με σεισμό; Τι λένε οι προβλέψεις για σεισμό;

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, γεγονός που κρατά τους σεισμολόγους σε επιφυλακή.

Στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και όχι μόνο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταστήσει μία συστοιχία σε πολλές μεριές, ειδικών οργάνων προερχόμενα από Ρωσία, που μετρούν το ραδόνιο.

Πρόκειται για ένα ραδιενεργό αέριο το οποίο εισέρχεται στην επιφάνεια της γης προτού ακόμη γίνει ένας μεγάλος σεισμός.

Σε σεισμογενείς περιοχές υπάρχει πίεση των πετρωμάτων όπου αναπτύσσονται μικρορήγματα.

Μέσα από αυτά γίνεται η έκκριση του ραδονίου το οποίο είναι ένα άοσμο, άχρωμο και άγευστο αέριο.

Η μεγάλη ποσότητα εισπνοής του εν λόγω αερίου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ποιος πάροχος δίνει έκπτωση 50% στο οικιακό ρεύμα: Συμπληρώστε τη φόρμα και πάρτε δωρεάν προσφορά!
Ο κ. Άκης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας και Δ/ντης στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μίλησε στο στη zougla.gr για το τι συμβαίνει στο ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου

«Σε μία σεισμογενή ζώνη υπάρχει πίεση των πετρωμάτων και αναπτύσσονται μικρά ρήγματα. Μέσα από αυτά εισέρχεται στην επιφάνεια το ραδόνιο το οποίο το μετράμε και το συνδυάζουμε με πρόδρομα σεισμικά φαινόμενα», αποκάλυψε ο κ. Τσελέντης.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι στην Πύλο και τη Ζάκυνθο που έχουμε εγκαταστήσει αυτές τις συσκευές, κάθε σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ μας δίνει μια σχετική ανωμαλία.

Έχουμε βάλει λοιπόν τέτοιες συσκευές στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, επειδή αυτή την περίοδο, ο Κορινθιακός φαίνεται ότι είναι σε μία διέγερση. Για παράδειγμα, εγώ τώρα βρίσκομαι στη νότια περιοχή, στην περιοχή Ναυπακτίας, όπου όλο το βράδυ δεν σταματήσαμε από τους μικροσεισμούς».

»Δηλαδή από τον Φεβρουάριο έως τώρα έχουμε καταγράψει πάνω από 1.800 μικροσεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί δεν είναι πολύ αισθητοί, είναι όμως υπαρκτοί».

»Στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού έχουμε βάλει και στο Λουτράκι και στην Πέρα Χώρα και έχουμε δει κάποιες μικρές μεταβολές», λέει ο κ. Τσελέντης και συνεχίζει: «Βέβαια, η μέτρηση του ραδονίου είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί δεν είναι ένα απλό θερμόμετρο. Είναι μια διαδικασία μέσα σε μια γεώτρηση με ειδικά ηλεκτρονικά… έχει μεγάλη ευαισθησία με τον καιρό.

Δηλαδή μια βροχή μπορεί να μας αλλάξει τελείως τα δεδομένα… έχουμε αναπτύξει τέτοιους αλγορίθμους και εντάσσουμε αυτή την τεχνολογία στο δίκτυο προδρόμων στο Γεωδυναμικό το οποίο περιλαμβάνει και δίκτυα σεισμογράφων, μετρήσεις στάθμης του νερού και θερμοκρασίας. Γιατί πιστεύουμε ότι ένας σεισμός συνοδεύεται από πάρα πολλά πρόδρομα φαινόμενα. Οπότε μία συνδυασμένη τέτοια καταγραφή μπορεί πραγματικά να μας δώσει χρήσιμα στοιχεία».

«Υπάρχει ένα χωριό στην Κεφαλονιά όπου οι καρκίνοι του πνεύμονα έχουν φτάσει το 95%. Βάλαμε εκεί συσκευές και είδαμε ότι υπάρχει μεγάλη εκπομπή ραδονίου γιατί υπάρχουν κάποια ρήγματα εκεί κοντά τα οποία βγάζουν το αέριο στην επιφάνεια. Άρα το ραδόνιο είναι πολύ επικίνδυνο αέριο», προσθέτει ο κ. Τσελέντης.

Η συμπεριφορά των ζώων μπορεί να είναι προμήνυμα σεισμού

Ακόμα και οι συμπεριφορές των ζώων αλλάζουν λίγο πριν γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Ο κ. Τσελέντης αναφέρει ότι, έχει παρατηρηθεί πως σε περιοχές που σημειώνεται σεισμός, προηγουμένως τα σκυλιά γαβγίζουν έντονα και αναίτια ενώ εμφανίζονται και πολλές κατσαρίδες στην περιοχή, όπως έχουν αναφέρει κάτοικοι πολλών περιοχών έπειτα από σεισμό.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέες προσφορές έως -50% και 1+1 τώρα στο AB Eshop!
Για παράδειγμα, «στην Ελασσόνα οι κάτοικοι μας είπαν, πως πριν από τον σεισμό είδαν πολλές κατσαρίδες ενώ και τα σκυλιά γάβγιζαν έντονα», λέει ο κ. Τσελέντης και προσθέτει:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε σεισμό αύριο, μεθαύριο ή μετά από λίγες μέρες. Ο Κορινθιακός έχει πολλά επικίνδυνα ρήγματα, όπως είναι του Ξυλοκάστρου, του Αιγίου, των Αλκυονίδων.

Γι΄ αυτό έχουμε στρέψει εκεί το ενδιαφέρον μας και παρατηρούμε τα πάντα. Και πιστεύω πως αν γίνει ένας μεγάλος σεισμός, πιστεύω πως θα τον εντοπίσουμε», προκειμένου να ενημερωθούν αρχικά τα αρμόδια όργανα επισημαίνει ο κ. Τσελέντης και επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος.

Πόσο επικίνδυνο είναι το ραδόνιο για τον άνθρωπο;

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε ότι οι Ιάπωνες έχουν ειδικά συνεργεία τα οποία μπαίνουν μέσα στα σπίτια κυρίως στα ισόγεια ή τα σπίτια που έχουν γρανίτη και μετρούν τη συγκέντρωση ραδονίου στον αέρα.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί «το ραδόνιο εάν το αναπνεύσει κάποιος για μεγάλο διάστημα είναι πιο καρκινογόνο απ΄ ότι ο καπνός. Και μάλιστα απαγορεύεται να βάζουμε φυσικό γρανίτη στις κουζίνες μας.

Γιατί είναι μια μεγάλη πηγή ραδονίου. Όπως επίσης, τα υπόγεια συγκεντρώνουν ποσότητες ραδονίου και πρέπει να τα αερίζουμε», λέει ο κ. Τσελέντης.

fimes.gr

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε τι θα συμβεί στον οργανισμό σας, αν τρώτε 3 χουρμάδες καθημερινά

Οι χουρμάδες αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές τροφές για τους λαούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής και καλλιεργούνται συστηματικά από το 6000π.Χ....

«Θαυματουργό» χάπι αδυνατίσματος ξεγελά τον εγκέφαλο και τον κάνει να πιστεύει ότι το στομάχι είναι «γεμάτο»

Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ξεγελά τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι το στομάχι είναι «γεμάτο» Γαστρικό...

Εύκολο και δροσερό γλυκό ψυγείου με κρέμα και καραμέλα

Ετοιμάστε μέσα σε λίγη ώρα το γλυκό ψυγείου και απολαύστε την ελαφριά κρέμα βανίλιας με την καραμέλα πάνω σε μία τραγανή βάση μπισκότου. Απλό...
close