Βρέθηκε το φάρμακο κατά της φαλάκρας; Πειράματα επιστημόνων πέτυχαν αναγέννηση μαλλιών σε μόλις 3 εβδομάδες!

Ερευνητές αποκάλυψαν ένα νέο φάρμακο που προκαλεί αναγέννηση νέων τριχών σε ποντίκια σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Με την ανακάλυψη ελπίζουν να προχωρήσουν στη θεραπεία της φαλάκρας, καθώς φαίνεται να λειτουργεί και σε ανθρώπινα θυλάκια τρίχας.

Λειτουργεί με την αναστολή μιας οικογένειας ενζύμων μέσα στα θυλάκια της τρίχας, που αιωρούνται σε κατάσταση ηρεμίας, αποτελεσματικά “ξυπνώντας” την τρίχα.

14482

Σε πειράματα με ανθρώπινα και ποντικού τριχοθυλάκια, η Angela Christiano του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπίστωσε ότι τα φάρμακα που αναστέλλουν την Janus κινάση (JAK), μια οικογένεια ενζύμων, προωθούν την ταχεία και ισχυρή ανάπτυξη τριχών όταν εφαρμόζεται στο δέρμα.

“Αυτό που βρήκαμε είναι πολλά υποσχόμενο, αν και δεν έχουμε ακόμα δείξει ότι είναι μια θεραπεία για την φαλάκρα”, είπε η Δρ Christiano.

“Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να ελέγξουμε αν οι αναστολείς JAK μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη τριχών σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν σκευάσματα ειδικά για το τριχωτό της κεφαλής.”

Δύο αναστολείς JAK έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ένας έχει εγκριθεί για τη θεραπεία για ασθένειες του αίματος (ruxolitinib) και ο άλλος για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (tofacitinib).

Και οι δύο δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της ψωρίασης πλάκας και της γυροειδής αλωπεκίας, μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Η Δρ. Christiano και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν τυχαία την επίδραση των αναστολέων JAK στα τριχοθυλάκια, όταν μελετούσαν την γυροειδή αλωπεκία.

Η Δρ παρατήρησε ότι τα ποντίκια είχαν περισσότερη ανάπτυξη μαλλιών όταν ένα φάρμακο εφαρμοζόταν στο δέρμα από ό, τι όταν το φάρμακο γινόταν χορήγηση συστηματικά.

16420

Αυτό σήμαινε ότι οι αναστολείς JAK μπορεί να κάνανε κάτι στους θύλακες των τριχών, εκτός από τη διακοπή της επίθεσης στο ανοσοποιητικό.

Όταν οι ερευνητές κοίταξαν πιο προσεκτικά κανονικούς θύλακες τριχών σε ποντίκια, βρήκαν ότι οι αναστολείς JAK ξυπνούσαν γρήγορα τους θύλακες που βρίσκονταν σε λήθαργο.

Οι θύλακες των τριχών δεν παράγουν μαλλιά σταθερά, αλλά κάνουν ένα κύκλο ανάμεσα σε αδρανείς και ενεργείς φάσεις.

Τα ποντίκια που έλαβαν για πέντε ημέρες τον ένα από τους δύο αναστολείς JAK, είχαν ανάπτυξη νέων μαλλιών εντός 10 ημερών, σε μεγάλο βαθμό επιταχύνοντας την έναρξη της ανάπτυξης μαλλιών.

“Δεν υπάρχουν πολλές ενώσεις που μπορούν να ωθήσουν τριχοθυλάκια στον κύκλο ανάπτυξής τους τόσο γρήγορα,” δήλωσε η Δρ Christiano.

“Ορισμένοι τοπικοί παράγοντες προκαλούν σποραδική φύτρωση μαλλιών μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά πολύ λίγες ενώσεις έχουν αυτή την ισχυρή επίδραση τόσο γρήγορα.”

Είναι πιθανό ότι τα φάρμακα θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα στα ανθρώπινα τριχοθυλάκια, όπως στα ποντίκια, με την ανάπτυξη νέων μαλλιών και την επέκταση του χρόνου ζωής των υφιστάμενων σε ανθρώπους.

Τα πειράματα βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα για τον τρόπο αντιμετώπισης των τριχοθυλακίων που πλήττονται από διαταραχές απώλειας μαλλιών.
Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΔΙΑΙΤΑ που θα λατρέψεις!! – Έτσι θα χάσεις 10 κιλά σε λιγότερο από ένα μήνα!!

Η δίαιτα του γρήγορου μεταβολισμού ή αλλιώς όπως είναι και ο αγγλικός της τίτλος The Fast Metabolism Diet, της αμερικανίδας διαιτολόγου, Haylie Pomroy, υπόσχεται...

Ξυπνάτε συχνά στη διάρκεια της νύχτας; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Οι άνθρωποι που ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή υποφέρουν από κατακερματισμό του ύπνου, εμφανίζουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες...

13 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε κακή διάθεση

13 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε κακή διάθεση Πάντα θα είσαι τα πάντα σε κάποιον. Το χαμόγελό σου θα κάνει κάποιον χαρούμενο ακόμη και...
close