in

Γυναίκες ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα όσα Πρέπει να γνωρίζετε ΠΡΙΝ πάρετε το Χάπι της Επόμενης Μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι μια επείγουσα μορφή αντισύλληψης για τις γυναίκες, που μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή εγκυμοσύνη μετά από συνουσία χωρίς προφύλαξη. Όλα αυτά τα χρόνια που κυκλοφορεί το χάπι, κυκλοφορούν κάποιοι μύθοι και ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη σωστή του χρήση. Σε αυτό το άρθρο θα σας λυθούν αυτές οι απορίες.

Πότε πρέπει να το πάρετε;

Το χάπι της επόμενης μέρας λαμβάνεται μία φορά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μορφή αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια. Αυτή η έκτακτη μορφή αντισύλληψης δεν είναι απαραίτητο να το πάρετε «την επόμενη μέρα». Στην πραγματικότητα όσο πιο σύντομο το πάρετε μετά το σeξ χωρίς προφύλαξη, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.

Αντισύλληψη ή Διακοπή εγκυμοσύνης;

Το χάπι της επόμενης μέρας διακόπτει τη σύλληψη, καθυστερώντας την ωορρηξία ή παρεμβαίνει στην γονιμοποίηση ενός ωαρίου. Δεν αποβάλλει ένα ήδη σχηματισμένο έμβρυο. Στην ουσία, αποτρέπει μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Πως είναι αποτελεσματικό;

Μετά από σeξ χωρίς προφύλαξη, θα έχετε ένα χρονικό διάστημα τριών ημερών, όπου μπορείτε να λάβετε το χάπι της επόμενης μέρας. Αν το λάβετε εντός 24 ωρών, θα είναι 95% αποτελεσματικό. Αν το πάρετε μετά από 24 ώρες, αυτό το ποσοστό πέφτει στο 89%.

Εμποδίζει τη μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων;

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από αφροδίσια νοσήματα. Χρησιμοποιείται μόνο για την πρόληψη γονιμοποίησης ενός ωαρίου.

Πότε πρέπει να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας;

Αυτή η έκτακτη μορφή αντισύλληψης μπορεί να ληφθεί αν ξεχάσατε να πάρετε το καθημερινό σας χάπι αντισύλληψης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν με τον σύντροφό σας δεν χρησιμοποιήσατε καμία μορφή αντισύλληψης. Αν η μορφή της αντισύλληψης που χρησιμοποιήσατε έσπασε ή δεν τοποθετήθηκε σωστά, μπορείτε να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρας. Επίσης, προτείνεται σε γυναίκες που έχουν εξαναγκαστεί να κάνουν σeξ.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Ενώ κάποιες γυναίκες δεν εμφανίζουν καμία παρενέργεια, άλλες βιώνουν σοβαρά συμπτώματα. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τη ναυτία, πόνο στη κοιλιακή χώρα, εμετός, αλλαγές στον κύκλο και ζαλάδες. Αν κάνετε εμετό τις πρώτες δύο ώρες αφού έχετε πάρει το χάπι, τότε πρέπει να επαναλάβετε τη δόση.

Ποιος μπορεί να το αγοράσει;

Οποιοσδήποτε μπορεί να το αγοράσει και δεν απαιτείται συνταγογράφηση γιατρού.

Χρειάζεται να κρατάω ένα κουτί σε περίπτωση ανάγκης;

Καθώς το χάπι της επόμενης μέρας είναι πιο αποτελεσματικό όσο πιο σύντομα το πάρετε, συστήνεται να έχετε ένα εύκαιρο κουτί σε περίπτωση ανάγκης.

Το βάρος του ατόμου επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του;

Μια κοινή παρεξήγηση είναι το χάπι της επόμενης μέρας είναι λιγότερο αποτελεσματικό για πιο εύσωμες γυναίκες, αλλά αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

Πόσες φορές μπορώ να το πάρω;

Υπάρχει ένας μύθος ότι δεν πρέπει να πάρετε το χάπι της επόμενης μέρα περισσότερο από 3 φορές στη ζωή σας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μπορείτε να το πάρετε όσες φορές χρειαστεί, αλλά θυμηθείτε ότι δεν είναι υποκαθιστά την καθημερινή μορφή αντισύλληψης.

Credit: allday.com

fanpage.gr

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το σeξ;

Εξαφανίστε τις Κρεατοελιές από το Δέρμα σας με Κάτι που έχετε ΟΛΟΙ στο Ντουλάπι σας.