Η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον πλανήτη – Μόλις σε 43 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη!

Η πιο σπάνια ομάδα αίματος στον πλανήτη είναι το “Χρυσό Αίμα”

Υπάρχουν οκτώ συνηθισμένοι τύποι αίματος και εκατομμύρια ποικιλίες αιματολογικών τύπων, με την πιο σπάνια να έχει καταγραφεί σε μόλις 43 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη!

Οι τύποι αίματος είναι πολύ πιο περίπλοκοι από ότι πιθανότατα θα θέλαμε να είναι. Είμαστε γεμάτοι με ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο μέσα από το σώμα μας. Τα αντιγόνα καλύπτουν αυτά τα κύτταρα.

Ο ρόλος των αντιγόνων στα ερυθροκύτταρα είναι σαν μικρές ετικέτες που λένε στο σώμα σας «Γεια σας, πηγαίνω εδώ», στο οποίο αποκρίνονται τα αντισώματα. «Ωραία, οι υπόλοιποι από εμάς δεν θα σας επιτεθούν». Τα λευκά αιμοσφαίρια δεσμεύονται σε αυτά τα αντιγόνα για να λειτουργήσουν ως ασπίδα κατά της λοίμωξης, όπως αναφέρει το usay.gr

Τα δύο κύρια αντιγόνα είναι το Α και το Β. Το είδος που έχετε καθορίζεται από τα αλληλόμορφα (γονιδιακές παραλλαγές) που σας δίνουν οι γονείς σας. Τα Α και Β είναι κυρίαρχα, ενώ το Ο (το οποίο δεν έχει αντίστοιχο αντιγόνο) υπολείπεται.

Στη συνέχεια, σε μια διαφορετική ομάδα, υπάρχει το αντιγόνο Ρέζους D. Το αίμα με θετικό πρόσημο έχει τον παράγοντα Rh (περιέχει το αντιγόνο D) ενώ το αρνητικό όχι.

Υπάρχουν 35 ομάδες αίματος αναγνωρισμένες από τη Διεθνή Εταιρεία Μετάγγισης Αίματος, αλλά για λόγους απλούστευσης, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται πραγματικά να γνωρίζουν μόνο τα δύο πιο σημαντικά: ABO και το σύστημα Rhesus D.

Εάν οι 35 ομάδες αίματος σας φαίνονται πολλές, σημειώστε πως υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά αντιγόνα και εμπίπτουν σε 33 αναγνωρισμένα συστήματα αντιγόνων. Αυτές δεν έχουν συχνή αναφορά, επειδή, για παράδειγμα, περισσότερο από το 99,9% των ανθρώπων φέρουν το αντιγόνο Vel. Η επισήμανση ενός Vel στο τέλος του τύπου αίματος (π.χ. ABVel +) θα ήταν πιθανώς απλώς περιττή. Η απλοποίηση του τύπου αίματός σας θα ήταν σαν να λέγατε μια πραγματικά βαρετή ιστορία με όλες τις περιττές και προφανείς λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται.

Πέρα από τους οκτώ κοινούς τύπους αίματος, υπάρχουν 160 από τα 342 κοινά αντιγόνα που επικρατούν, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τα έχουν στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια. Αν δεν έχετε αντιγόνο που το 99% των ανθρώπων έχει, τότε το αίμα σας θεωρείται σπάνιο.

Ο σπανιότερος τύπος αίματος που υπάρχει είναι το Rhnull. Χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη αντιγόνων στο σύστημα Rh, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σύστημα ομάδων αίματος. Αυτό περιλαμβάνει το αντιγόνο D (Rh παράγοντα), συν τα άλλα 50+ αντιγόνα στην ομάδα. Αυτός ο τύπος αίματος είναι τόσο σπάνιος που μόνο 43 άτομα στη Γη έχουν αναφερθεί και έχουν μόνο εννέα ενεργούς δότες.

Μέχρι το 1961, οι γιατροί υπέθεταν ότι ένα άτομο που δεν διαθέτει όλα τα αντιγόνα Rh δεν θα μπορούσε ποτέ να βγει ζωντανό από τη μήτρα. «Είναι το χρυσό αίμα», δήλωσε ο Δρ Thierry Peyrard, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Ανοσιολογίας στο Παρίσι, σύμφωνα με το usay.gr

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

10 Συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των Ωοθηκών, που Κάθε Γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να Γνωρίζει!

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες.  Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: ...

Ο σωστός τρόπος να βάφετε τα μάτια σας!

Το σωστό μακιγιάζ αναδεικνύει την ομορφιά της κάθε γυναίκας. Για να τονίσετε τα μάτια σας, η πιο σίγουρη επιλογή είναι το eyeliner και το...

Τα Τατουάζ όχι Μόνο Μας Εκφράζουν, Αλλά στην Πραγματικότητα Μας Κάνουν Πιο Υγιείς

Τα τατουάζ πλέον έχουν κερδίσει έδαφος και έχουν ξεφύγει από τις υποκουλτούρες του παρελθόντος, αλλά εξακολουθούν να έχουν αρνητικό στίγμα. Καθώς οι μεγαλύτερες γενιές...
close