Μεγάλη προσοχή: Πετάξτε αμέσως τα τηγάνια σας αν έχουν αυτή την ένδειξη!

Υπάρχει μια κατηγορία τοξικών χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για την κατασκευή διαφόρων μαγειρικών σκευών, κυρίως αντικολλητικών τηγανιών, και τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Μάλιστα, πριν από αρκετό καιρό, 208 επιστήμονες από 38 διαφορετικές χώρες ένωσαν τις φωνές τους προσυπογράφοντας μια σχετική έκθεση για την χρήση αυτών των τοξικών χημικών σε μαγειρικά σκεύη και τους κινδύνους που αυτή η πρακτική εγκυμονεί κυρίως για τους ανθρώπους, αλλά και για το περιβάλλον.
Αυτά τα χημικά συστατικά ονομάζονται PFASs (polyfluorinated and perfluorinated substances). Αν, λοιπόν, κάποιο από τα τηγάνια σας αναγράφει την ένδειξη «PFSA»επάνω του σε κάποιο σημείο (συνήθως στην λαβή ή στον πάτο του τηγανιού) τότε είναι σώφρον να το πετάξετε και να επιλέξετε κάποιο άλλο αντικολλητικό σκεύος, το οποίο δεν θα έχει κατασκευαστεί με αυτές τις ουσίες.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι δύο συγκεκριμένα φθοροχημικά, το υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό (PFOA), μπορούν να βλάψουν το συκώτι και να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη σε ζώα τόσο στην άγρια φύση όσο και σε πειραματόζωα.

Επίσης, σε εργαστηριακό επίπεδο τα PFASs έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτουν τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, ενώ, μοιραία, προκαλούν καρκίνους σε διάφορα όργανα.

athensmagazine.gr

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το φιλέτο του φτωχού: Ένα κόλπο για να μαλακώσετε το κρέας που θα μαγειρέψετε!

Όλοι προτιμούμε το κρέας της μπριζόλας μας ζουμερό, ακόμη κι αν δεν έχουμε απαραίτητα το καλύτερο κρέας της αγοράς στο πιάτο μας. Αυτό που θα...

Θεραπεία της ιγμορίτιδας με απλό και φυσικό τρόπο

Για την θεραπεία της ιγμορίτιδας, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές οι οποίες προκαλούν βλέννα, όπως είναι το γάλα και τα ραφιναρισμένα άλευρα...

8 υπερτροφές για υγιές πνεύμα

Πολλά ακούγονται κατά καιρούς για τροφές που ενδυναμώνουν το σώμα και το πνεύμα και μας κρατούν σε εγρήγορση. Η διατροφολόγος Linda Milo Ohr από...
close