Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά επιβλαβές στο αγέννητο παιδί. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα θνησιμότητα, πρόωρη γέννηση ή αποβολή. Αλλά ακόμα και αν το μωρό γεννηθεί φυσιολογικά, μπορεί να εμφανίσει άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, ή νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Επιπλέον, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου σε ένα παιδί. 

1468919527553838Αυτή είναι η αιτία που οι περισσότερες γυναίκες σταματούν το κάπνισμα μόλις μαθαίνουν ότι μένουν έγκυες. Αλλά στην Αυστραλία μια νέα και επικίνδυνη τάση έχει κάνει την εμφάνισή της: Έγκυες γυναίκες ξεκινούν να καπνίζουν, εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Ελπίζουν να μειώσουν το βάρος του εμβρύου, μια κοινή παρενέργεια του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. Αποσκοπούν σε ένα λιγότερο επώδυνο τοκετό.

2

Αυτές οι γυναίκες σκέφτηκαν αυτή την επικίνδυνη ιδέα, όταν είδαν τις προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων για τους κινδύνους γέννησης ενός παιδιού με ελλιποβαρές βάρος. Κάποιες γυναίκες, που είναι ιδιαίτερα αδύνατες ή μικρόσωμες, φοβούνται τον τοκετό. Και είναι πρόθυμες να αποδεχτούν τις πιθανούς κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3

Ελπίζουμε αυτή η επικίνδυνη τάση να μην επεκταθεί και να σταματήσει. Υπάρχουν ιατρικές εναλλακτικές για τον τοκετό, από τον επισκληρίδιο μέχρι την καισαρική τομή, για όσες γυναίκες φοβούνται τον τοκετό ή έχουν επιπλοκές και δεν μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά. 

Credit: hefty.co
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.
loading...