in

Νομίζατε πως το facebook είναι κάτι καινούργιο; Η ιδέα λειτουργίας του υπήρξε 400 χρόνια ΠΡΙΝ!

Νομίζεις πως το facebook είναι καινούριο; Τότε κάνεις λάθος! Είναι μια πετυχημένη κόπια από κάτι που μετρά περίπου 400 χρόνια ζωής!

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ευλογία και κατάρα. Απο τη μία, μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και μας κρατά σε επαφή με φίλους και συγγενείς που ίσως αλλιώς να χάναμε. Από την άλλη, όμως, μπορεί να αποδειχτεί μια τρομακτική παγίδα από ντροπιαστικές φωτογραφίες και υπερβολικές αποκαλύψεις.

Πως γίνεται, όμως, τα κοινωνικά δίκτυα να μην είναι καινούρια, όπως νομίζαμε; Πως γίνεται να υπήρξαν πριν από το διαδίκτυο; Παράξενο; Κι όμως αληθινό!

Ανάλογες εκδόσεις του LinkedIn και του Facebook τριγυρνούν ανά τους αιώνες. Υπήρξαν υπό τη μορφή βιβλίων που ονομάζονταν alba amicorium, στα οποία οι άνθρωποι συνέλεγαν μηνύματα και εικόνες από φίλους και συναδέλφους. Η Δανέζα ιστορικός Sophie Reinders μελέτησε αυτό το συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας.

Αυτά τα βιβλία χρησιμοποιήθηκαν από άντρες και γυναίκες στη Βόρεια Ευρώπη για να καταγράφουν και να παρακολουθούν τις φιλίες και τις επαγγελματικές τους σχέσεις.

desktop-1443717373

Η πρακτική, αυτή, λέγεται ότι ξεκίνησε περίπου το 1560

Alba amicorum σημαίνει “βιβλίο του φίλου” στα Λατινικά.

desktop-1443717378

Αυτά τα βιβλία χρησιμοποιήθηκαν απο αγόρια και κορίτσια αλλά λόγω των λειτουργιών της κοινωνίας στα 1600, τα χρησιμοποιούσε ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

desktop-14437173741

Τα αγόρια στέλνονταν συνήθως σε ταξίδια στην Ευρώπη για να σπουδάσουν σε διάσημα πανεπιστήμια και ιδρύματα και να συναντηθούν με μεγάλους στοχαστές και ερευνητές.

Εκείνοι χρησιμοποιούσαν το Alba amicorum, ως τρόπο για να κερδίσουν επαγγελματικές διασυνδέσεις.

desktop-1443717380

Αυτές οι εικόνες ήρθαν απο το βιβλίο του Michael van de Meer, ο οποίος κατέγραψε τα ταξίδια του με εντυπωσιακές εικονογραφήσεις.

desktop-1443717383

Κάποιες άλλες σελίδες απεικονίζουν μέλη της αριστοκρατίας.

desktop-1443717385

Αυτός ο κύριος προφανώς περνούσε χρόνο με όμορφες κυρίες.

desktop-1443717387

Αυτή μπορεί να είναι μια πρώιμη έκδοση της επιλογής “Είναι περίπλοκο” .

desktop-1443717376

Ενώ τα αγόρια ταξίδευαν,τα κορίτσια συνήθως περνούσαν τον χρόνο τους σε μοναστήρια ή σε σαλόνια. Δε ταξίδευαν πολύ, αλλά χρησιμοποιούσαν το Alba amicorum

Τα βιβλία των κοριτσιών ήταν γεμάτα απο αλληλογραφίες ανάμεσα σε φίλους και θαυμαστές, ανέκδοτα και λεπτομερείς αναφορές για κοινωνικές εκδηλώσεις. Αν, λοιπόν, τα βιβλία των αγοριών έμοιαζαν με το LinkedIn, τότε των κοριτσιών είναι σαν το Facebook.

Το Alba amicorum της Juliana de Roussel ήταν πολύ όμορφα διακοσμημένο.

desktop-1443717389

Αυτό ανήκε στη Jacoba Cornelia Bolten, η οποία ήταν μια κοσμική εκείνης της περιόδου.

desktop-1443717393

desktop-1443717391

Εκείνα τα βιβλία είναι εκπληκτικά στην ομοιότητα τους με το Facebook. Μόνο η τεχνολογία ήταν λίγο διαφορετική. Οι εικόνες ζωγραφίζονταν και αντί να κοινοποιούν άρθρα, έγραφαν τις αγαπημένες τους παροιμίες, τους στίχους των τραγουδιών και τα ποιήματα. Πολλές γυναίκες έγραψαν, μάλιστα και δική τους ποίηση.

Παντρεμένα ζευγάρια μπορούσαν επίσης να “ενημερώσουν την κατάσταση τους” γράφοντας ένα κοινό σημείωμα.

Σελίδες όπως αυτή απο το βιβλίο της Margaretha Haghen δείχνουν τους καλεσμένους να εξιστορούν την εμπειρία τους από το πάρτι της. Κάτι σαν ευχολόγιο!

1

2

3

Αυτά τα “δίκτυα” ανάμεσα στους ανθρώπους, βοήθησαν τους ιστορικούς να αναπτύξουν μια πιο καθαρή εικόνα για το πως πραγματικά ήταν η ζωή εκείνη την περίοδο.

Την επόμενη φορά που θα θέλετε, λοιπόν, να παραπονεθείτε για τα “καταραμένα” παιδιά του Facebook, θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να δημοσιεύουν ανόητα πράγματα πριν εκατοντάδες χρόνια.

Αν θέλετε, μάλιστα, να μάθετε περισσότερα γι’αυτό, η ψηφιακή συλλογή βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική κι ενημερωμένη.

Πηγή

Ρίχνει αυτό το απλό Υλικό μέσα στο Πλυντήριο και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά Εντυπωσιακό!

Αν κι εσείς βάζετε τα Αυγά σας στο Ψυγείο, ΠΡΕΠΕΙ να το Διαβάσετε!!!