in

Ποικιλόχρους πιτυρίαση: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μη φλεγμονώδης επιφανειακή μυκητίαση του δέρματος που εκδηλώνεται κυρίως σε νεαρά άτομα και εφήβους και των δύο φύλων.

Οφείλεται στο λιπόφιλο σαπροφυτικό μύκητα Malassezia furfur που συναντάται στη χλωρίδα της επιδερμίδας και προσβάλλει επιλεκτικά το θώρακα και την πλάτη και πιο σπάνια το λαιμό, τα μπράτσα και το πρόσωπο.

Τα χαρακτηριστικά της είναι καφεγαλακτόχροες ή καφέ κηλίδες ποικίλου μεγέθους, που αφήνουν μεταξύ τους ανοιχτόχρωμες, αποχρωματισμένες ζώνες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Κατά την απόξεση των πλακών πέφτουν πιτυρώδη και ελαφρώς λιπαρά λέπια.

Η συγκεκριμένη μυκητίαση έχει αυξημένο ποσοστό υποτροπών και το τριχωτό της κεφαλής είναι ο τόπος ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων. Πρόκειται για μη κολλητική πάθηση.

pitiriasi

Παράγοντες που την ευνοούν

Η μετάβαση του μύκητα σε παθογενή κατάσταση σε ορισμένα άτομα, οδηγεί στην εμφάνιση της δερματοπάθειας και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που την ευνοούν:

-Λιπίδια από τους σμηγματογόνους αδένες
-Ιδρώτας
-Ζέστη και υγρασία
-Ορμονική διαταραχή
-Γενετική προδιάθεση
-Ανοσολογικές διαταραχές
-Χρήση ελαιωδών παρασκευασμάτων για το σώμα

Αντιμετώπιση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι επίμονη μορφή μυκητιάσεως και η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από ειδικό δερματολόγο. Η θεραπεία γίνεται με τοπικά αντιμυκητιασικά σε μορφή λοσιόν ή τζελ. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει και σαμπουάν με κετοκοναζόλη ή με θειούχο σελήνιο, για καθημερινό λούσιμο, αφού οι μύκητες αποικούν στο τριχωτό της κεφαλής.

Αν ο ασθενής δεν ακολουθήσει θεραπεία η μυκητίαση εξελίσσεται σε χρόνια. Ακόμη και αν θεραπευτεί όμως, συχνά υποτροπιάζει λόγω μη επαρκούς χρόνου αγωγής ή λόγω προδιάθεσης.

Πρόληψη

Τα άτομα με προδιάθεση πρέπει να αποφεύγουν τα συνθετικά ρούχα, τη χρήση λιπαρών καλλυντικών και τα υγρά και ζεστά μέρη. Επειδή η μυκητίαση δεν είναι μεταδοτική και ο μύκητας δε ζει πάνω από λίγες μέρες έξω από την ανθρώπινη επιδερμίδα, η απολύμανση του ρουχισμού δεν είναι απαραίτητη.

Πηγή

Μήλο ή αχλάδι; Υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για να χάσετε το τοπικό λίπος από κοιλιά ή τους μηρούς;

Μάθετε πώς να Αναγνωρίζετε τους Επικίνδυνους Τύπους Πονοκεφάλων!