«Ρατατούι», το υπέροχο γαλλικό μπριάμ! Νηστίσιμη vegan απόλαυση του Άκη Πετρετζίκη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 5-8 λεπτά.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τα σκόρδα σε μικρά κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι και αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά.
  • Βάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

  1. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  2. Ψήνουμε σε γκριλιέρα μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  3. Σερβίρουμε το ψωμί με το ρατατούι, τη μυζήθρα, βασιλικό, ελαιόλαδο και πιπέρι.


akispetretzikis.com