Τα άτομα με αυτό το χρώμα ματιών αντέχουν περισσότερο τον πόνο

Ο πόνος που νιώθει ένας άνθρωπος, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ένα από τα πιο βαθιά ερευνητικά πεδία για πολλούς επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους σπεύδουν να διερευνήσουν τις διαφορές στην αντίληψη του πόνου από τον εγκέφαλο του ανθρώπου, παρά τις αιτίες του πόνου αυτού.

Μία τέτοια επιστήμονας είναι και η δρ Inna Belfer, ερευνήτρια γενετικής στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η οποία ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με μπλε ή πράσινα μάτια έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διαχειρίζονται καλύτερα τον πόνο από ό,τι οι γυναίκες με καστανά μάτια.

Ο ανθρώπινος πόνος συσχετίζεται με πολλαπλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το χρώμα των μαλλιών. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει παλιότερα ότι τα κόκκινα μαλλιά σχετίζονται με αυξημένη αντίσταση στα αναισθητικά φάρμακα και επίσης με το αυξημένο άγχος, ενώ το πιο σκούρο χρώμα των ματιών συνδέεται με αυξημένη αντιδραστικότητα και μεγαλύτερη διαστολή της κόρης από την χρήση κάποιων φαρμάκων.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, η δρ Belfer και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 58 εγκύων, τις οποίες χώρισαν σε δύο κατηγορίες με βάση το χρώμα των ματιών τους: 24 γυναίκες στην ομάδα με καφέ ή καστανά μάτια και 34 γυναίκες με μπλε ή πράσινο χρώμα ματιών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον πόνο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό για την κάθε συμμετέχουσα, καθώς και τη γενική τους διάθεση, την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές που έφερε το παιδί στην ζωή τους (κυρίως θέματα συμπεριφοράς).

Τι ανακάλυψε η Belfer και οι συνεργάτες της; Ότι οι γυναίκες με πιο ανοιχτό χρώμα ματιών (μπλε, πράσινο κλπ) αντιμετώπισαν τον τοκετό καλύτερα. Όχι μόνο είχαν λιγότερο άγχος όταν γέννησαν, αλλά ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη γέννα (επιλόχεια κατάθλιψη).

Άλλοι ερευνητές στον ίδιο τομέα πιστεύουν ότι τα γονίδια που συνδέονται με την μελανίνη μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που το άτομο βιώνει τον πόνο. Αυτή η χρωστική ουσία, που υπάρχει στον εγκέφαλο, συνδέεται με το πιο σκούρο χρώμα ματιών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην 33η επιστημονική σύνοδο της American Pain Society.

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λειτουργεί 100%! Ξεφορτωθείτε τα μυρμήγκια με αυτά τα 4 υλικά!

Αφήνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό, για να μπει λίγος καθαρός αέρας, βάζουμε δροσιστικό χυμό στο ποτήρι μας και πριν το καταλάβουμε καλά-καλά έχει γεμίσει ο...

Η εύκολη χημική δίαιτα: Χάστε πάνω από 8 κιλά σε 15 ημέρες

Πρόκειται για μια εύκολη και πολύ αποτελεσματική δίαιτα, που απαγορεύει εντελώς τους υδατάνθρακες, έχει όμως θεαματικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα! Τι επιτρέπει η...

7 Πανέξυπνα Κόλπα, που Κάθε Οδηγός, ΠΡΕΠΕΙ να Γνωρίζει!

Είτε κάνουμε μετακινήσεις, είτε πηγαίνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και τις δραστηριότητές τους ή φεύγουμε για διακοπές, τελικά ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο....
close