in

Το επικίνδυνο μικρόβιο που κουβαλάμε στα… παπούτσια μας

Ακόμη κι αν διατηρείτε το εσωτερικό του σπιτιού σας πεντακάθαρο, έξω από αυτό παραμονεύουν χιλιάδες μικρόβια που περιμένουν να περάσουν το κατώφλι σας! Και φυσικά ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνουν είναι ως… λαθρεπιβάτες στις σόλες των παπουτσιών!

Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον υπέδειξε ότι ένα από αυτά τα μικρόβια μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο και μολύνει καθημερινά δεκάδες σπίτια.

Ο λόγος για το επονομαζόμενο C. difficile. Όπως υποδεικνύει και το χαρακτηριστικό όνομά του, είναι ένας ανθεκτικός μικροοργανισμός που αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα.

Σύμφωνα με τα δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές, το 40% των σπιτιών φιλοξενούσε στα σκαλιά της εισόδου το προαναφερθέν βακτήριο, ενώ το ίδιο ίσχυε και για το 39% των παπουτσιών που εξετάστηκαν.

Αρκετά στελέχη του βακτηρίου C. difficile είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μια ενδεχόμενη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει διάρροια και σε μερικές περιπτώσεις εξελίσσεται σε επικίνδυνη φλεγμονή στο παχύ έντερο.

Πως καταλήγει το C. difficile στις σόλες των παπουτσιών;
Τα κόπρανα των ζώων συχνά περιέχουν σπόρια του βακτηρίου, τα οποία μπορεί να προσκολληθούν στις σόλες των παπουτσιών. Τα σπόρια μπορούν να επιβιώσουν για αρκετούς μήνες επάνω σε μία επιφάνεια και εάν εισέλθουν στον οργανισμό είναι πιθανό να προκαλέσουν λοίμωξη.

Βγάλτε λοιπόν τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε στο σπίτι για να αποφύγετε τόσο το συγκεκριμένο ανθεκτικό βακτήριο όσο και κάθε άλλο μικροοργανισμό που μπορεί να προσκολληθεί στα παπούτσια σας.

Πηγή

Βάζει Κομμένες Μπανάνες σε Ψωμί για Τοστ και φτιάχνει την πιο Νόστιμη Συνταγή που Έχετε Δοκιμάσει

Δείτε τις τάσεις στις αποχρώσεις μαλλιών και επιλέξτε την αγαπημένη σας