Όχι μία αλλά, τουλάχιστον, δύο ασθένειες η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn έχει τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικούς υποτύπους, που εξηγούν γιατί άλλοι ασθενείς ανταποκρίνονται άριστα στην αγωγή που συνιστούν οι γιατροί και άλλοι όχι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

“Η προσέγγιση “μία θεραπεία για όλους” δεν φαίνεται να αποδίδει στους πάσχοντες από τη νόσο» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σεχζάντ Σεΐκ, επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως αυτό οφείλεται στο ότι μόνο ένα ποσοστό ασθενών έχουν τον τύπο της ασθένειας που ανταποκρίνεται στην κλασική θεραπεία γι’ αυτήν. Στους λοιπούς, όλα δείχνουν πως δεν στοχεύουμε τους σωστούς στόχους».

Η νόσος του Crohn είναι χρόνια, φλεγμονώδης πάθηση της εντερικής οδού. Τα πιο συχνά συμπτώματά της είναι διάρροια, κοιλιακές κράμπες και απώλεια βάρους. Η πορεία και η σοβαρότητά της παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση από ασθενή σε ασθενή και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη, γράφουν ο δρ Σεΐκ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση “Gut».

Στη νέα μελέτη ο δρ Σεΐκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα από το παχύ έντερο 21 πασχόντων από νόσο του Crohn, ανακαλύπτοντας τουλάχιστον δύο διαφορετικούς γενετικούς υποτύπους της νόσου, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του χαρακτηριστική γονιδιακή έκφραση και τα δικά του κλινικά χαρακτηριστικά.

Οι διαφορές που εντόπισαν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι είναι ανεξάρτητες από την ηλικία των ασθενών και από το είδος και τη διάρκεια των θεραπειών που έχουν κάνει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης της νόσου. “Απώτερος στόχος είναι να κάνουν οι πάσχοντες γενετικά τεστ για να καθορίζεται ο υποτύπος από τον οποίο πάσχουν και να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία» κατέληξε ο δρ Σεΐκ.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα 10 πιο καρκινογόνα τρόφιμα

Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο… Αναλυτικά η λίστα όπως την...

Αυτός ο Άντρας Πειραματίστηκε με ένα Ακραίο Πρόγραμμα Ύπνου, και το Αποτέλεσμα ήταν Εξαντλητικό

Αν είστε όπως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πιθανόν κοιμάστε με το «μονοφασικό πρότυπο», που σημαίνει ότι κοιμάστε μονοκόμματα σε 7-8 ώρες. Αλλά τι...

Νιώθετε Πιάσιμο στον Αυχένα; Κάντε ΑΥΤΟ για 90 δευτερόλεπτα και Θα Βρείτε την Υγειά σας!

Πολλοί από μας υποφέρουμε τακτικά από «πιασμένο» (δυσκαμψία) λαιμό, επειδή είμαστε συνέχεια μπροστά σε υπολογιστές, κινητά, tablet και συχνά κοιμόμαστε σε μία μόνο θέση...
close