in

Διαδίκτυο: Πως να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα

Το διαδίκτυο παρ’ όλες τις αμέτρητες θετικές επιδράσεις που είχε στη ζωή μας, έχει ωστόσο και τη σκοτεινή του πλευρά. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει εξαφανιστεί, αφήνοντας τα προσωπικά μας δεδομένα στα χέρια διάφορων εταιρειών και οργανισμών ασφαλείας.

Ο John Naughton καθηγητής τεχνολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο παρουσίασε σε άρθρο του στην Guardian 5 τρόπους που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να περιορίσουμε την έκθεση μας στο διαδίκτυο.

1. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail)
Ξανασκεφτείτε τις ρυθμίσεις του e-mail σας. Όλες οι δωρεάν υπηρεσίες μπορεί να είναι ύποπτες οπότε θα μπορούσατε να πληρώσετε για μία τέτοια υπηρεσία όπως το FastMail, το οποίο δεν βασίζετε στις Η.Π.Α –αν και μερικοί από τους διακομιστές της είναι στην Νέα Υόρκη με αντίγραφα ασφαλείας στη Νορβηγία. Όσον αφορά τις εταιρείες θα ήταν καλύτερο να μην παραχωρήσουν την διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους σε εταιρείες όπως η Google ή η Microsoft.

2. Κρυπτογράφηση
Αν και η κρυπτογράφηση χρησιμοποιούταν σαν ένας τρόπος ασφαλείας, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά. Υπάρχουν πλέον αρκετοί τρόποι να αποκρυπτογραφήσει κάποιος τα προσωπικά σας μηνύματα. Λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση ειδικών λειτουργικών συστημάτων που κρυπτογραφούν ολόκληρο το σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Ωστόσο τα λογισμικά αυτά δεν θα μπορούν να σας προστατέψουν από τις κυβερνητικές αρχές οι οποίες βάσει κανονισμού –Investigatory Powers Act (2000)- μπορούν να ζητήσουν το κλειδί της κρυπτογράφησης.

3. Περιήγηση στο διαδίκτυο
Οι περισσότεροι από εσάς μπορεί απλά να σερφάρετε στο διαδίκτυο, θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του browser που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο όπως το Tor Browser ώστε να μην μπορούν να παρακολουθούν την συμπεριφορά σας στον κυβερνοχώρο οι διάφορες εμπορικές εταιρείες.

4. Υπηρεσίες Cloud
Το μήνυμα που άφησαν οι διάφορες αποκαλύψεις του Σνόουντεν είναι ότι θα πρέπει να αποφύγετε όλα τα cloud services που βασίζονται στις Η.Π.Α το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και όλες τις υπόλοιπες χώρες που είναι ανεκτικές στις υποκλοπές. Πρέπει πάντοτε να έχετε κατά νου ότι τα αρχεία σας σε τέτοιου είδους υπηρεσίες μπορεί να είναι προσβάσιμα από άλλους.

5. Κοινωνική δικτύωση
Διαγράψτε το λογαριασμό σας στο Facebook. Γιατί η CIA να δουλεύει για αυτό; Αν πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσετε μην καταχωρήσετε την ημερομηνία γέννησης σας. Γιατί να δώσετε στους κλέφτες ταυτότητας ακόμα ένα στοιχείο;

Πηγή

Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν οι σπείρες κλοπής αυτοκινήτων και πώς μπορούμε να προστατέψουμε το όχημά μας; Τι καλύπτει η ασφάλεια; Όσα πρέπει να ξέρετε.

Η κόρη τους βρήκε τραγικό θάνατο στα 18. Τότε ήταν που το αγόρι της άρχισε να κάνει ερωτήσεις που δεν περίμενε κανείς!