in

Μέχρι ποιο ποσό χρέους ΔΕΝ σας το κόβει η ΔΕΗ (αναλυτικά)

Αύξηση του ορίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από το οποίο η ΔΕΗ ενεργοποιεί τη διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης και επίσπευση των επανασυνδέσεων στους πελάτες που θέλουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τη ΔΕΗ.

Σε σύσκεψη με τη διοίκηση της επιχείρησης για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες διαμορφώνονται άνω των 2,2 δις. ευρώ, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης επέστησε επιπλέον την προσοχή στα στελέχη της ΔΕΗ, προκειμένου η προσπάθεια μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών να μην οδηγήσει σε κοινωνικές αδικίες.

Συμφωνήθηκε επίσης να αποφευχθούν οι αποκοπές αγροτικών παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς έχει καθυστερήσει η καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, εάν ένας λογαριασμός δεν εξοφληθεί μέχρι και την έκδοση του επόμενου, τότε το ανεξόφλητο ποσά ενσωματώνεται αυτόματα σε αυτόν με την προσθήκη ειδικού μηνύματος («Ειδοποίηση διακοπής»), με το οποίο ο πελάτης ενημερώνεται για επικείμενη διακοπή στο ρεύμα στην περίπτωση που δεν εξοφληθεί, τουλάχιστον το ποσό της οφειλής που προέρχεται από τον προηγούμενο λογαριασμό.

Στην πράξη ωστόσο η ΔΕΗ δεν εκδίδει εντολές διακοπής για χρέη κάτω των 1000 ευρώ και εφόσον δεν υπάρχουν τουλάχιστον δύο απλήρωτοι λογαριασμοί, όρια που η κυβέρνηση ζητά από τη ΔΕΗ να επανεξετάσει.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

– Δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση πελατών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

– Δεν αποκόπτεται η ηλεκτρική σύνδεση σε άτομα που υποστηρίζονται μηχανικά, εφόσον έχει προσκομιστεί βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου.

– Ακόμη και στις περιπτώσεις που αποκόπτεται η σύνδεση, δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού με 10% προκαταβολή, διαπραγματεύσιμη ως προς την καταβολή της και μέχρι 36 δόσεις για το υπόλοιπο του χρέους, ώστε να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

– Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει θεσπιστεί η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως 1.200 kwh ανά τετράμηνο.

Στη σύσκεψη έγινε λόγος επίσης για καταχρηστικές συμπεριφορές πελατών που κατορθώνουν να αποφεύγουν την αποπληρωμή των χρεών τους εκμεταλλευόμενοι το συνολικότερο πνεύμα ανοχής του προηγούμενου διαστήματος, καθώς και ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν πρωτίστως για κατηγορίες πελατών οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα κόστη κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους.

«Πρόκειται, τονίζεται, για πρακτική η οποία χειροτερεύει την κατάσταση για τους πλέουν αδύναμους και την Επιχείρηση, επιδρώντας αρνητικά στα περιθώρια άσκησης διαφορετικής πολιτικής είσπραξης οφειλών από τη ΔΕΗ».

Πηγή

Eiδηση βoμβα για WiFi πρoκαλεi τρoμo…

Νεκρός ο τρομοκράτης Αμπααούντ! Σκοτώθηκε στην επιδρομή της αστυνομίας στο Σεν Ντενί