in

Πως θα ήταν αν θα μπορούσαμε να δούμε τον έναστρο ουρανό πάνω από τις μεγάλες πόλεις; ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ βίντεο…

Το “Skyglow” είναι μια ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι Gavin Heffernan και Harun Mehmedinovic. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη δουλειά που προβάλλει τον προβληματισμό σχετικά με τη φωτορύπανση στις μεγαλουπόλεις.
Είναι γεγονός πως η φωτεινότητα από τους ουρανοξύστες, τα σπίτια και τους δρόμους στις κατοικημένες πόλεις έχει “σβήσει” τα αστέρια από τον ουρανό. Πρόκειται για το φαινόμενο “Skyglow”.

Οι δυο καλλιτέχνες δοκίμασαν την τεχνολογία “time lapse” για να δείξουν πως θα ήταν οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής, αν στον ουρανό τους μπορούσαν να φανούν αστέρια! Και τα κατάφεραν τόσο καλά, που το φιλμ έχει μια δόση μαγείας!
Το όλο εγχείρημα έγινε σε συνεργασία με τον Dark Sky Association. Πρόκειται για έναν οργανισμό που στοχεύει στην
ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το πρόβλημα της φωτορύπανσης.

Ο Scott Cardel της Dark Sky Association δήλωσε στην εφημερίδα “The Guardian” πως ο έναστρος ουρανός ενέπνευσε τους προγόνους μας στη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την τέχνη, την επιστήμη και τη λογοτεχνία. “Σκοτεινιάζοντας”, λοιπόν, τον ουρανό μας στις πόλεις, αφήνουμε “κάτι” να χαθεί από κοντά μας.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Steven Lockley, ισχυρίζεται πως είναι αφύσικο να αντικρύζουμε το φως 24 ώρες τη μέρα. Είναι, μάλιστα και σωματικά ανθυγιεινό. Το υπερβολικό φως μπορεί να αυξήσει καρδιακούς παλμούς και θερμοκρασία καθώς και να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού μας να παράγει μελατονίνη.
Οι Heffernan και Mehmedinovic, ελπίζουν πως το φιλμ θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο πάνω στο πρόβλημα της φωτορύπανσης. Κι αν κρίνουμε από τη ραγδαία διάδοση του, μάλλον τα καταφέρνουν καλά!
Σε συνεργασία με την Dark Sky Association, ελπίζουν ακόμη να επηρεάσουν τις πόλεις ώστε να αλλάξουν τόσο τα συστήματα φωτισμού, όσο και τον τρόπο σκέψης σχετικά με το ποια φώτα είναι απαραίτητο να είναι αναμμένα και ποια όχι.

Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουν. Βλέπετε τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από έναν υπέροχο, νυχτερινό έναστρο ουρανό.

SKYGLOW from Sunchaser Pictures on Vimeo.

Η μάνα δίνει τα πιο πολύτιμα μαθήματα ζωής: Ένα σπουδαίο βίντεο!

ΑΝΕΚΔΟΤO: Όταν τράκαραν δύο άσπονδοι εχθροί