in

Τα ρομπότ είναι η αιτία: Μέχρι το 2020 θα χαθούν 5,1 θέσεις εργασίας

Μέχρι το 2020 θα έχουν χαθεί 5,1 εκατ.θέσεις εργασίας σε 15 μεγάλες χώρες, σύμφωνα με μελέτη του World Economic Forum (WEF) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στο Νταβός. Αιτία; Οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρήσης ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, που καθιστούν περιττές πολλές ανθρώπινες εργασίες.

Τα δύο τρίτα των εκτιμώμενων απωλειών αναμένονται στους κλάδους εργασίας γραφείου και διοικητικών υπηρεσιών καθώς έξυπνα μηχανήματα θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες ρουτίνας.

Η έκθεση «Το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θέσεις εργασίας θα εκτοπιστούν σε όλες τις βιομηχανίες, αν και ο αντίκτυπος διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αναμένονται στον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης αντανακλώντας την αύξηση της τηλεϊατρικής, ενώ ακολουθούν οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, θα υπάρχει παράλληλα αυξανόμενη ζήτηση για εργαζομένους με συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως αναλυτές δεδομένων και ειδικούς αντιπροσώπους πωλήσεων.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι γυναίκες καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες, ανέφερε η έκθεση.

Ενώ οι άνδρες αναμένεται να κερδίσουν σχεδόν μία θέση εργασίας για κάθε τρεις που χάνονται τα επόμενα πέντε χρόνια, οι γυναίκες θα χάσουν περισσότερες από πέντε θέσεις για κάθε μία που κερδίζουν.

Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει καταστήσει «την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» -θέμα που καλύπτει τη ρομποτική, την νανοτεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση και τη βιοτεχνολογία- το επίσημο θέμα της φετινής συνάντησης στο Νταβός που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου.

Πηγή

Το 98% των Ανθρώπων ΔΕΝ Μπορεί να Λύσει αυτό το Γρίφο του Αϊνστάιν. Εσύ Μπορείς;

14 «περίεργες» φωτογραφίες που αναζητούν εξήγηση