in

Αν ανατριχιάζετε στα πόδια σας το βράδυ, δείτε τι σημαίνει!

Το σύνδρομο των «ανήσυχων» ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τράβηγμα ή άλλες δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια. Το συναίσθημα είναι ανεξέλεγκτο και συχνά κυριαρχεί η επιθυμία να τα κουνήσετε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά τη νύχτα, όταν κοιμόμαστε ή όταν χαλαρώνουμε.
Η κίνηση των ποδιών σας βοηθά να ανακουφίσετε τον πόνο, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται σε σοβαρότητα από απλά ενοχλητικός μέχρι και υπερβολικά επώδυνος.

Εκτιμάται ότι το 10% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιώ, ενώ εκτιμάται ότι πλήττει περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, με το ένα τρίτο να αντιμετωπίζει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Τι το προκαλεί

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνα για την συγκεκριμένη διαταραχή. Σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να σχετίζεται με τους ακόλουθους παράγοντες ή συνθήκες:

  • Χρόνιες ασθένειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτης
  • Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων κατά της ναυτίας, των αντι-ψυχωτικών φαρμάκων, των αντικαταθλιπτικών που αυξάνουν τη σεροτονίνη και μερικά αλλεργιογόνα που περιέχουν κατασταλτικά αντιισταμινικά.
  • Η εγκυμοσύνη, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο
  • Η χρήση αλκοόλ
  • Στέρηση ύπνου

Η διάγνωση

Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για τη διάγνωση αυτού του συνδρόμου, αλλά υπάρχουν κριτήρια που υποδεικνύουν την διαταραχή:

  • Τα συμπτώματα που είναι χειρότερα το βράδυ και εξαφανίζονται ή δεν είναι τόσο σοβαρά το πρωί
  • Μια ισχυρή και συχνά συντριπτική ανάγκη για κίνηση των προσβεβλημένων άκρων
  • Αισθητήρια συμπτώματα που προκαλούνται κατά την ξεκούραση, τη χαλάρωση ή τον ύπνο
  • Αισθητήρια συμπτώματα που ανακουφίζονται με την κίνηση και η ανακούφιση επιμένει για όσο διάστημα η κίνηση συνεχίζεται

Πως θεραπεύεται

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να θεραπευθεί με φάρμακα, αλλά ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία, γνωρίζουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τρόπου ζωής ενός ατόμου και του πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα. Εάν πάσχετε από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, δοκιμάστε τα παρακάτω απλά βήματα:

  1. Υγιεινή διατροφή
  2. Κόψτε το κάπνισμα
  3. Προσοχή στα φάρμακα που ήδη παίρνετε, γιατί τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε παρενέργειές τους
  4. Γυμναστείτε
  5. Μειώστε το άγχος και το στρες

Credits: David Wolfe

14 σπιτικές γρανίτες για να δροσιστείτε αυτό το καλοκαίρι

Εμφυτεύματα: Πόσο κοστίζουν, πόσο πονάνε και πότε απαγορεύονται.