in

Βλάβη στον εγκέφαλο ευθύνεται για τη μη κατανόηση ενός σαρκαστικού σχόλιου!

Σύμφωνα με μια μελέτη που έκανε ομάδα νευροεπιστημόνων στην Ιατρική Σχολή John Hopkins στις ΗΠΑ, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurocase, στα άτομα των οποίων το δεξιό οβελιαίο στρώμα, δηλαδή μια δέσμη λευκής ουσίας που βρίσκεται μεταξύ του εγκεφαλικού φλοιού και των υποφλοιωδών δομών του εγκεφάλου, έχει πάθει βλάβη τότε τους εμποδίζει να κατανοήσουν την έκφραση σαρκασμού στην επικοινωνία τους.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινή επικοινωνία τους ενώ όπως επισημαίνουν ακόμα και τα πλήρως υγιή άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να αντιληφθούν το σαρκασμό, καθώς σε ορισμένες κουλτούρες είναι πιο συχνός απ’ ό,τι σε άλλες.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια νευρολογίας Argye Hillis, η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι σε θέση να αναγνωρίζει το 90% των σαρκαστικών σχολίων καθώς, όπως είπε, ο σαρκασμός θεωρείται ως μια περίπλοκη μορφή επικοινωνίας, που απαιτεί από τον ακροατή να κατανοήσει το κυριολεκτικό νόημα αυτού που λέει κάποιος. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τις αλλαγές στον τόνο της φωνής, στον τονισμό συγκεκριμένων λέξεων, τις αλλαγές στις παύσεις και την επιμήκυνση των συλλαβών, που αποτελούν στοιχεία διαφοροποίησης από την ειλικρινή ομιλία.

Επιπροσθέτως, η καθηγήτρια τόνισε ότι και όσοι άνθρωποι έχουν υποστεί εγκεφαλικό συχνά εμφανίζουν βλάβες σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου και δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το σαρκαστικό πνεύμα των συνομιλητών τους.

Αφυδάτωση, ηλίαση, θερμοπληξία: Προφυλαχθείτε από τις επείγουσες καταστάσεις του καλοκαιριού

12 προβλήματα που σου δημιουργούνται αν δεν πίνεις αρκετό νερό