in

ΔΕΙΤΕ 12 υγιεινές τροφές που ΔΕΝ ήξερες ότι σε παχαίνουν!

Μπορεί να είναι ευεργετικές για τον οργανισμό, την εμφάνιση και την ψυχολογία σου, όμως κάποιες υγιεινές τροφές αποτελούν θερμιδικές «βόμβες» που απειλούν τη σιλουέτα σου. Μάθε ποιες είναι και φρόντισε να τις καταναλώνεις στις σωστές ποσότητες.

Αβοκάντο

Είναι πράγματι ένα superfood πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά. Όταν όμως ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με την ποσότητα. Μια μερίδα αβοκάντο είναι περίπου το 1/5 του φρούτου και έχει περίπου 50 θερμίδες. Εάν ξεφύγεις και το φας όλο θα πάρεις πάνω από 350 θερμίδες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν η δίαιτά σου προτείνει γουκαμόλε για σνακ, εννοεί 1 κουτ. της σούπας και όχι ολόκληρο το μπολάκι που θερμιδικά ισοδυναμεί με ένα κανονικό γεύμα!

Δημητριακά πρωινού

Ξεκινώντας την ημέρα σου με ένα μπολ γεμάτο δημητριακά εξασφαλίζεις φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και πολλά θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως: πολλά είδη περιέχουν απίστευτα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι’ αυτό διάβασε προσεκτικά τη συσκευασία. Αγόρασε κάποιο που περιέχουν μεγάλο ποσοστό δημητριακών ολικής άλεσης (όσο πιο μπροστά αναγράφεται στη λίστα με τα συστατικά, τόσο πιο πολλά περιέχει), τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα και όχι περισσότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρη.

Γιαούρτι

Ένα κεσεδάκι απλό γιαούρτι με λίγα λιπαρά περιέχει περίπου 100 θερμίδες και σου δίνει το ασβέστιο που χρειάζεσαι για γερά οστά. Εάν όμως προτιμήσεις ένα πλήρες ή ένα τυποποιημένο με φρούτα θα αυξήσεις τόσο τις θερμίδες όσο και τη ζάχαρη που σου προσφέρει. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να παίρνεις γιαούρτι με λίγα λιπαρά και να προσθέτεις στη σερβίρισμα φρέσκα φρούτα και λίγο μέλι.

Τόφου

Το ασιατικό αυτό προϊόν παρασκευάζεται από γάλα σόγιας και είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Αν και σκέτο δεν έχει πολλές θερμίδες (προσφέρει περίπου 95 στο μισό φλιτζάνι) το πρόβλημα είναι ότι όταν μαγειρευτεί έχει την τάση να μαζεύει σαν σφουγγάρι τα λιπαρά και να μετατρέπεται σε θερμιδική βόμβα. Γι’ αυτό όταν το μαγειρεύεις μην βάζεις περισσότερο από 1 κουταλάκι λάδι.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί συμβάλλει στον περιορισμό των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιοπάθειας, Alzheimer και κάποιων μορφών καρκίνου. Το «κλειδί» όμως είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Μια μερίδα που αναλογεί σε ένα ποτηράκι του κρασιού περιέχει περίπου 130 θερμίδες.

Ξηροί καρποί

Σου προσφέρουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά και πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες και πάρα πολλές θερμίδες . Ποσότητα ίση με το ¼ από ένα φλιτζάνι αμύγδαλα περιέχουν πάνω από 130 θερμίδες –και το πρόβλημα είναι ότι αν ξεκινήσεις είναι δύσκολο να μην αδειάσεις το σακουλάκι. Γι’ αυτό, πάντα να βγάζεις όσα θέλεις να φας από τη συσκευασία και να «κρύβεις» τα υπόλοιπα στο ντουλάπι.

Καφές

Η καφεΐνη προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από τη φθορά που προκαλεί άνοια, ενώ προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Εάν όμως τον παραγγείλεις γλυκό με πλήρες γάλα ή σαντιγί μετά από μερικές γουλιές θα έχεις πάρει πάνω από 300 θερμίδες και 15 γραμμάρια λίπους. Προτίμησε να πίνεις τον καφέ σου σκέτο (έχει μόλις 5 θερμίδες) ή με λίγο γάλα χωρίς λιπαρά και μια μικρή κουταλιά ζάχαρη (30 θερμίδες)

Σαλάτα

Νομίζεις ότι τρως κάτι πολύ ελαφρύ όταν παραγγέλνεις μια σαλάτα; Εξαρτάται! Τα πράσινα λαχανικά είναι μια εξαιρετική επιλογή, εάν όμως τα φορτώσεις με λιπαρά τυριά, κρουτόν, ξηρούς καρπούς και κρεμώδη dressing, μπορείς εύκολα να μετατρέψεις μια απλή σαλάτα σε ένα πιάτο με περισσότερες θερμίδες από μια ολόκληρη πίτσα. Για να το αποφύγεις, περιόρισε όσο περισσότερο γίνεται κάθε συστατικό που δεν είναι λαχανικό και σε ό,τι αφορά τη σος προτίμησε ένα απλό λαδόξυδο ή λαδολέμονο.

Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να πρέπει να αφαιρέσεις το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και άλλα δημητριακά που την περιέχουν. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με άλλα «ελεύθερα γλουτένης» όμως ίσως δεν γνωρίζεις ότι σε αυτά το κοινό αλεύρι συνήθως αντικαθίσταται από άμυλο καλαμποκιού και καστανού ρυζιού που είναι πολύ πιο πλούσια σε θερμίδες. Προτίμησε να τρως τροφές που βρίσκονται σε όλο πιο φυσική μορφή γίνεται και όχι επεξεργασμένες –το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για όσους δεν αποφεύγουν τη γλουτένη.

Φρούτα

Όσο περισσότερα τόσο καλύτερα, σωστά; Κι όμως… Μολονότι ότι όλα προσφέρουν φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, κάποια είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη και κατά συνέπεια σε θερμίδες. Τέτοια είναι το σύκο, το μάνγκο, το σταφύλι, η μπανάνα. Μπορείς και πρέπει να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φρούτα κάθε μέρα αλλά δεν χρειάζεσαι περισσότερες από δύο μερίδες.

Μπιφτέκια λαχανικών

Σίγουρα έχουν λιγότερα λιπαρά από τα παραδοσιακά μπιφτέκια και δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη. Εάν όμως με αυτά φτιάξεις σουβλάκια ή burger με πίτα ή ψωμί και προσθέσεις τυρί και λιπαρά dressing με κέτσαπ και μαγιονέζα μπορείς, αν θες, να φτάσεις ακόμα και τις 1.000 θερμίδες ανά μερίδα. Προτίμησε να συνδυάσεις το μπιφτέκι λαχανικών σου με φρέσκα λαχανικά (ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι) και σος από γιαούρτι με λίγα λιπαρά και λίγο λάδι, μέσα σε αραβική πίτα.

Ομελέτα

Τα αυγά είναι μια σούπερ υγιεινή τροφή, ιδανική για το πρωινό σου. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνη D, ενώ περιέχουν και χολίνη, μια ουσία που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και του ήπατος αλλά και του μεταβολισμού. Ωστόσο, εάν προσθέσεις τυριά και αλλαντικά στην ομελέτα σου μπορεί να μετατραπεί από ένα πιάτο που κινητοποιεί το μεταβολισμό σε μια επιλογή που θα αυξήσει το μέγεθος των γοφών σου! Προτίμησε να εμπλουτίσεις την ομελέτα σου με ποικιλία λαχανικών που θα της προσθέσουν φυτικές ίνες, βιταμίνες αλλά και έξτρα γεύση.

Πηγή

ALERT-Aν νιώσεις αυτά τα συμπτώματα πιθανoτατα πάσχεις απo Hπατiτιδα A

Οι Γιατροί της έλεγαν ότι είναι μια απλή Μόλυνση στο Μάτι. Λίγες μέρες μετά η Μητέρα της με τρόμο συνειδητοποιεί την Ανατριχιαστική Αλήθεια.