in

Κύστη κόκκυγα: Τα τέσσερα χαρακτηριστικά όσων κινδυνεύουν περισσότερο

Η κύστη κόκκυγα αναπτύσσεται στην κοινώς λεγόμενη «ουρίτσα», το τελείωμα δηλαδή της σπονδυλικής στήλης και συχνά δεν γίνεται εξαρχής αντιληπτή από τον ασθενή, καθώς αναπτύσσεται αργά και ανώδυνα.

Μπορεί δηλαδή ο ασθενής να την αντιληφθεί μόνο αφού ανοίξει και διαπιστώσει την ύπαρξη οροαιματηρού υγρού στο εσώρουχό του.

Σε προχωρημένο στάδιο όμως ο πόνος μπορεί να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος.

Συμπτώματα

-Αίσθημα βάρους
-Πόνος
-Φαγούρα
-Ορώδες υγρό με αίμα ή πύον

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η κύστη να μην «παροχετεύεται», οπότε δημιουργείται πρήξιμο στην περιοχή, που προκαλεί ακόμη και δυσκολία στην κίνηση. Αν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη, μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και κακουχία.

Παράγοντες κινδύνου

Μέχρι πρότινος οι ειδικοί πίστευαν ότι το πρόβλημα στον κόκκυγα υπάρχει εκ γενετής, σήμερα όμως γνωρίζουν ότι προκαλείται από τρίχες που γυρίζουν και «μπαίνουν» στην περιοχή, δημιουργώντας φλεγμονές.

Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες νεαρής ηλικίας και κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν έντονη τριχοφυΐα στο σώμα τους και όσοι είναι παχύσαρκοι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι αδύνατοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν την πάθηση.

Cyst

Συνεπώς οι τέσσερις βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

-Φύλο
-Σκούρο χρώμα δέρματος με πλούσια τριχοφυΐα
-Παραπανίσια κιλά
-Καθιστική ζωή

Αντιμετώπιση

Όταν το απόστημα είναι μεγάλο και έχει «μαζέψει» πύον, προκαλεί έντονη ενόχληση, πυρετό και κακουχία, πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό, για να σας εξετάσει, πιθανώς να σας χορηγήσει αντιβίωση και να κάνει διάνοιξη της κύστης, ώστε να φύγει το υγρό που έχει συγκεντρωθεί. Στη συνέχεια η φλεγμονή σταδιακά θα υποχωρήσει.

Εάν η κύστη υποτροπιάζει, η φλεγμονή επανέρχεται και τα ενοχλητικά συμπτώματα σας ταλαιπωρούν συχνά, η λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση της κύστης.

Η επέμβαση γίνεται εύκολα και απλά και η νοσηλεία διαρκεί μόνο μία ώρα, αφού ο ασθενής μετά την αφαίρεση φεύγει από το νοσοκομείο.

Στο χειρουργείο αφαιρείται πλήρως η κύστη με τοπική αναισθησία. Συχνά, μάλιστα, χρησιμοποιείται λέιζερ (αντί για νυστέρι) και έτσι η διαδικασία είναι αναίμακτη και ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος ή ανύπαρκτος.

Πηγή

Προσοχή: Το λάθος που κάνετε όταν ξεπαγώνετε το κοτόπουλο

Τρίχες που γυρίζουν: 3 τρόποι να τις αποφύγετε