in

Μηνιγγίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρετε για να προστατεύσετε τα παιδιά

Η απειλή της μηνιγγίτιδας έχει πια περιοριστεί, είναι όμως υπαρκτή. Κάθε χρόνο, σημειώνονται περίπου 500.000 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε όλο τον κόσμο, τα οποία προκαλούν περίπου 50.000 θανάτους -αριθμοί διόλου ευκαταφρόνητοι. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια σημειώνονται περίπου 50 περιπτώσεις το χρόνο, κυρίως σε μικρά παιδιά. Κάθε εβδομάδα υπάρχει τουλάχιστον ένα κρούσμα και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάστηκαν μικροεπιδημίες σε δύο περιοχές της χώρας. Η 24η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας και, μ” αυτή την αφορμή, ενημερωνόμαστε, δραστηριοποιούμαστε και προφυλασσόμαστε.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη της λεπτής μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Προκαλείται από διάφορους τύπους μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων, με «πρωταγωνιστή» σε Ελλάδα και Ευρώπη την οροομάδα B.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εξελίσσεται ραγδαία, προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία και επιφέρει θάνατο σε 1 στα 10 άτομα που πλήττει, ενώ 1 στους 5 ασθενείς κινδυνεύουν με μόνιμες αναπηρίες όπως εγκεφαλική βλάβη, ακρωτηριασμός, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Σύμφωνα με τον Διονύση Παπαδάτο, παιδίατρο και συνεργάτη του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, δύο είναι οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την νόσο: τα βρέφη (μικρότερα του ενός έτους) και οι έφηβοι. Ωστόσο, όλοι είναι πιθανό να προσβληθούν από τη νόσο.

Πώς θα την αναγνωρίσετε;

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, κύριο Παπαδάτο, τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, ομοιάζουν με τα συμπτώματα της κοινής γρίπης, γι” αυτό είναι συχνά δύσκολο να γίνει νωρίς αντιληπτή.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα εξής:

-Αυχενική δυσκαμψία

-Υψηλός πυρετός

-Εμετος

-Πονοκέφαλος

-Αυχενική δυσκαμψία

-Αιμορραγικό εξάνθημα

-Σύγχυση

-Φωτοφοβία

-Απώλεια όρεξης

-Υπνηλία

Πώς λοιπόν θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα και όχι για μια απλή γρίπη; Ο γιατρός επισημαίνει ότι πρέπει να ανησυχήσουμε αν η νωθρότητα, η υπνηλία και η έλλειψη διάθεσης συνεχίσει παρά την πτώση του πυρετού.

Πώς μεταδίδεται;
Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά -δηλαδή, με το φτέρνισμα, τον βήχα, το φιλί και τη στενή σωματική επαφή. Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο παιδίατρος, ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιζεί στον αέρα, επομένως πρακτικές όπως η εκκένωση παιδικών σταθμών και σχολείων κατόπιν κρουσμάτων είναι άνευ ουσίας.

Πρόληψη
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής
νόσου είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των
περισσότερων δυνατών βακτηριακών οροομάδων. Ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Τύπου Β, το εμβόλιο στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν αποζημιώνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των παιδιών στην Ελλάδα να παραμένει ακάλυπτη ως προς την προστασία της από τη συγκεκριμένη Νόσο.

Πηγή: mama365.gr

Για να μην αρρωστήσετε πιείτε αυτό το ρόφημα – Συστατικά για πανίσχυρο φυσικό αντιβιοτικό

ΤΕΣΤ Προσωπικότητας: Τι είδες ΠΡΩΤΟ σε αυτή την Φωτογραφία;