in

Νέο χαράτσι 800 ευρώ για όλους τους Έλληνες! (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Ισχυρές πιέσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ύψος των 5.000 ευρώ συνεχίζει να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι πιέσεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία φοβάται ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ και ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα θα υιοθετηθεί η θέση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Άλλωστε, τόσο η τρόικα όσο και το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το καλύψει, χωρίς ωστόσο να λάβει μέτρα, όπως αυτά που ζητεί το ΔΝΤ.

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

xaratt

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στην περίπτωση που το ΔΝΤ «πείσει» τους δανειστές και εφαρμοσθεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι, ακόμη και όσοι αποκτούν πολύ χαμηλά εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, περίπου κατά 800 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Επί της ουσίας, η έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για έναν άγαμο θα μειωθεί στα επίπεδα των 1.100 ευρώ.

Ειδικότερα:

• Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 5.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 20 έως και 800 ευρώ ετησίως. Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 880 ευρώ τον χρόνο.

• Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω οι ετήσιες επιβαρύνσεις ανέρχονται στα 800 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ, σήμερα επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 1.466 ευρώ. Αν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 5.000 ευρώ, τότε ο συγκεκριμένος μισθωτός θα δει τη συνολική φορολογική επιβάρυνσή του να αυξάνεται κατά 800 ευρώ και να διαμορφώνεται σε 2.266 ευρώ.

Έξτρα Φόρος αν… προτιμάς τα μετρητά

Μάλιστα, όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε θα επιβάλλεται φόρος 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Αντίθετα όσοι καταφέρουν και έχουν πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα άνω του 80% του εισοδήματός τους θα κερδίζουν πρόσθετο αφορολόγητο.

Αυτόματες οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου

Έρχεται αναγκαστική είσπραξη από την εφορία για 829.513 άτομα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και σήμερα βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Από το σύνολο των 1.618.460 ληξιπρόθεσμων οφειλετών, έχουν ληφθεί μέτρα περίπου στους μισούς, δηλαδή στους 788.947 και τώρα έρχεται η σειρά και των υπολοίπων…

Από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, να νομοθετήσει μέτρα για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο.

Και η δεξαμενή οφειλετών του Δημοσίου από τους οποίους μπορεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή εφορίες και τελωνεία, ανερχόταν τον Σεπτέμβριο στους 4.374.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.618.460, δηλαδή σε περίπου έναν στους τρεις.

Στους υπόλοιπους δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είτε επειδή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, είτε επειδή είναι εξαφανισμένοι είτε επειδή οι οφειλές τους είναι πολύ χαμηλές (κάτω των 500 ευρώ).

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που πρόκειται να λάβει εναντίον τους η φορολογική διοίκηση περιλαμβάνονται:

– έκδοση κατασχετηρίων προς όλες τις τράπεζες για να αποδοθούν στο δημόσιο ποσά που έχουν κατατεθειμένα οι οφειλέτες. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο taxisnet

– δέσμευση ακινήτων και πώλησή τους με πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού. Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία των οφειλετών που ανήκουν στις ευπαθείς οικονομικές ομάδες

– κατάσχεση μισθών και συντάξεων με έκδοση κατασχετηρίων στα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Ισχύει αφορολόγητο όριο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και πάνω από τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%

– κατάσχεση εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, όπως είναι ενοίκια και απαιτήσεις επιχειρήσεων από πελάτες τους

Πηγή: tonwtiko.com

Φυλακισμένος Αρχιεπίσκοπος στα Σκόπια επειδή φώναξε «η Μακεδονία είναι ελληνική!»

Η 91χρονη που επί 32 χρόνια προσφέρει εθελοντικά φαγητό σε εκατοντάδες άπορους ανθρώπους