in

Νευρική βουλιμία: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ψυχογενής ή νευρική ή νευρογενής βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή, όπως και η ανορεξία.

Η νευρογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από «κρυφή» επεισοδιακή υπερβολική πρόσληψη τροφής (υπερφαγία), συνήθως πλούσια θερμιδικά (π.χ. σοκολάτες, τσιπς, μπισκότα κ.λπ.), ακολουθούμενη από ακατάλληλες μεθόδους ελέγχου του βάρους, όπως η πρόκληση εμετού, κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών και υπερβολική άσκηση. Η μεγάλη ποσότητα τροφής καταναλώνεται γρήγορα και το άτομο αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει ή να ελέγξει τι και πόσο τρώει.

Ο κύκλος της υπερφαγίας και της «κάθαρσης» μπορεί να γίνει έμμονη ιδέα και να μοιάζει με τον εθισμό στα ναρκωτικά ή άλλες ουσίες. Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως έπειτα από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να κάνει κάποιος δίαιτα.

Οι γυναίκες έχουν εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα (περίπου 90%) να παρουσιάσουν νευρική βουλιμία από τους άνδρες. Περίπου το 10% των προσδιορισμένων βουλιμικών ασθενών είναι άνδρες.

Συνήθως ξεκινά κατά την εφηβεία ή μετά την ενηλικίωση. Οι βουλιμικοί είναι επίσης ευάλωτοι σε καταναγκασμούς, συναισθηματικές διαταραχές ή εξαρτήσεις. Το 20-40% των γυναικών με βουλιμία έχει επίσης ιστορικό που σχετίζεται με τα ναρκωτικά ή τη χρήση αλκοόλ.

Πηγή

ΕΤΣΙ ηταν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η Αλίκη – Δείτε για Πρώτη Φορά την Α. Βουγιουκλάκη ΤΕΛΕΙΩΣ άβαφη – ΣΠΑΝΙΕΣ φωτογραφίες…

Φυσική μάσκα για γερά νύχια που δεν σπάνε