in

Ξεκλειδώνει ( ; ) Η Χώρα Στις 2 Μαΐου – Τα Νέα Μέτρα Της Κυβέρνησης

Το πρώτο σενάριο της επόμενης μέρας μετά την καραντίνα των 45 ημερών! Το σχέδιο της κυβέρνησης για να «σπάσει» το λουκέτο στα εμπορικά καταστήματα.

Μετά από 1,5 μήνα καραντίνα η κυβέρνηση αρχίζει να πλέον να σχεδιάζει τα σενάρια της επόμενης μέρας με την πρώτη ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων, προκειμένου να «σπάσει» το λουκέτο της χώρας είναι το Σάββατο 2 Μαΐου με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν αρχίσει να συζητούν το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας με τη βασική προϋπόθεση όμως ότι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα βρίσκεται σε αισθητή ύφεση, με τα νέα κρούσματα να ανέρχονται σε μονοψήφιο αριθμό και η κατάσταση στα νοσοκομεία να βρίσκεται σε έλεγχο, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχοντας διαπιστώσει ότι τα μέχρι σήμερα έγκαιρα μέτρα προστασίας των πολιτών που έλαβε έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα. Βέβαια, καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση αυτή παίζει και η κατάσταση της οικονομίας, η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα δεν αντέχει περισσότερους από δύο μήνες καραντίνα, καθώς οι επιχειρήσεις θα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, θα δημιουργηθεί νέο κύμα ανέργων και επιπλέον δεν θα μπορεί να δώσει και νέο 800άρι σε περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας τους.

Το σενάριο της κυβέρνησης, εφόσον η επιδημία του κορωνοϊού παρουσιάσει αισθητή ύφεση, προβλέπει το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων με την εξομάλυνση της κατάστασης να έχει γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Ειδικότερα, η αρχή, βάσει αυτού του σεναρίου, θα γίνει με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, όχι όμως των εμπορικών κέντρων. Το άνοιγμά του ορίζεται το Σάββατο 2 Μαΐου όπου εκεί η κυβέρνηση θα εκτιμήσει τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών τους οποίους θα έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί αφού ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί οριστικά. Στη συνέχεια, και μετά από μία εβδομάδα παρατηρήσεων των κρουσμάτων και της συμπεριφοράς του κόσμου,
σειρά θα πάρουν οι μεγάλες εταιρείες που σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Αφού περάσουν δύο εβδομάδες του Μαΐου, και εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει, θα ανοίξουν τα σχολεία, τα φροντιστήρια και ίσως και οι παιδικοί σταθμοί. Τα σχολεία θα ανοίξουν και θα κλείσουν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις που θα πρέπει να δώσουν στις ημερομηνίες που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας.

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, το ίδιο σενάριο θα προχωρήσει, και πάλι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην ομαλοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά εργασίας. Παράλληλα, θα ξεκινήσει να ομαλοποιούνται και οι ρυθμοί λειτουργίας του Δημοσίου, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες.

Μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια, πολυκαταστήματα είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα ανοίξουν τελευταίες, καθώς το σενάριο «άνοιγμα» της χώρας είναι πολύ προσεκτικό σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις των πολιτών, άσχετα αν τότε θα έχει μπει το καλοκαίρι και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι σε ανοικτούς χώρους και όχι σε κλειστούς. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα ανοίξουν αυτές οι κατηγορίες των επιχειρήσεων να εξακολουθούν να υφίστανται μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, τα οποία όμως δεν θα είναι τόσο αυστηρά όσο σήμερα.

Τα τελευταία μέτρα
Η στάση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα μπορεί να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη από τη λήψη των απαγορευτικών μέτρων σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών αλλά με τον τρόπο της στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας προς τους πολίτες. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί παράγοντες έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους το «άνοιγμα» της χώρας έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην αυστηροποίηση των μέτρων εν όψει Πάσχα προκειμένου να διασφαλίσουν την καμπύλη της ύφεσης του κορωνοϊού. Γι’ αυτό τον λόγο λαμβάνονται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων και ίσως αργότερα ακόμη πιο αυστηρά, αν δεν… συμμορφωθούν και αυτοί οι λίγοι που εξακολουθούν να αδιαφορούν για την προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου.

Στόχος της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει τον Μάιο στην σταδιακή άρση της καραντίνας είναι να απαγορεύσει μέσα στον Απρίλιο και την κυκλοφορία των πολιτών για κάποιες ώρες της ημέρας σε όλη την επικράτεια και να θέτει σε απομόνωση χωριά και νησιά, όπου εντοπίζεται έστω και ένα κρούσμα κορωνοϊού. Εκτιμά ότι στην παρούσα φάση και προκειμένου η χώρα να απαλλαγεί από την επιδημία το καλύτερο φάρμακο είναι το «μένουμε σπίτι» με όποιο τίμημα για το συλλογικό καλό. Θεωρεί, δε, ότι οι πολίτες στο τέλος θα εκτιμήσουν την πολιτική που ακολούθησε – αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις – καθώς όλα στη ζωή κρίνονται εκ του αποτελέσματος

Τα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας
Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθούν τα νέα, σκληρότερα, μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία της κυβέρνησης εν όψει την ημερών του Πάσχα. Ήδη, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, είπε πως προσανατολίζεται να απαγορεύσει ακόμη και τη μετακίνηση μόνιμων κατοίκων από νησί σε νησί, καθώς από τα 110 κατοικημένα νησιά, μόλις τα εννέα έχουν νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα 10 νέα μέτρα της κυβέρνησης, είναι:

• Αύξηση προστίμου για άσκοπη κυκλοφορία.

• Νέο όριο συναθροίσεων (κάτω των 10 ατόμων).

• Αποκλεισμός δημόσιων χώρων.

• Ειδική βεβαίωση εξόδου για ηλικιωμένους.

• Πλαφόν έως 2 sms ημερησίως.

• Διαφορετικά χρονικά όρια μετακινήσεων.

• Αστυνομικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σταθμούς, στάσεις λεωφορείων.

• Κλείσιμο των διοδίων.

• Μετακίνηση εκτός δήμου, άπαξ, με βεβαίωση κατοικίας.

• Κλειστές λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε πως ενδεχόμενη κλιμάκωση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, «θα αφορά όσους κάνουν κατάχρηση της υπάρχουσας κατάστασης, όχι όσους είναι συνεπείς. Δηλαδή, όσους επιμένουν να θέλουν να φύγουν το Πάσχα για το χωριό, όσους στέλνουν μηνύματα για άσκηση τρεις φορές την ημέρα, κ.λπ.».

*Όπως δημοσιεύθηκε στην «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

fanpage.gr

Ασφαλέστερος Από Τεστ: Ο Πιο Απλός Και Εύκολος Τρόπος Ανίχνευσης Του Κορωνοϊού

Ξεκαρδιστικό! Ο Χίτλερ εξοργίζεται με τους Έλληνες επειδή «μένουμε σπίτι»