in

Προσοχή: Γνωρίζετε ΤΙ Μπορείτε να Πάθετε από την Κατανάλωσή Σούσι; Ανοίξτε τα Μάτια σας…

Πολλοί λατρεύουν το σούσι – αυτό το καλλιτεχνικό φαγητό που το απολαμβάνουν άνθρωποι για πολλές εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι όσον αφορά σούσι που περιέχει ωμό ψάρι. Ειδικά, κάποια είδη από σκουλήκια παραμένουν ζωντανά μέσα του και μπορούν να μολύνουν όποιον το φάει.

26341714546_d25d9cbbb8_o

Τι είδους σκουλήκια βρίσκονται στο σούσι;

Νηματοειδή – είναι σκουλήκια που ζουν στα ψάρια και μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια anisakiasis εάν κάποιος τα φάει ωμά. Όταν ένα ψάρι που τα έχει πιαστεί και γίνει σούσι, αυτά δεν πεθαίνουν. Παραμένουν εκεί μέχρι να τα φάει κάποιος, Μερικές φορές πολλοί ανέφεραν μία “γαργαλιστική” αίσθηση  αφού κατανάλωσαν σούσι.

Στην ουσία αυτό είναι ένα σκουλήκι και πολλοί έμπειροι έχουν καταφέρει να το βγάλουν από το στόμα τους. Ο λόγος που αυτό το σκουλήκι είναι σχεδόν αποκλειστικά στο σούσι, είναι γιατί το κρέας αν μαγειρευτεί σωστά, το σκουλήκι πεθαίνει.

Το σκουλήκι αυτό κυρίως επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και μπορούν να προσκολληθούν στον οισοφάγο, το στομάχι ή τα έντερα. Όταν πεθάνει, θα δημιουργήσει μία φλεγμονή στο σώμα που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Συμπτώματα της anisakiasis είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια και χαμηλός πυρετός. Μπορεί να εκδηλωθεί και αναφυλαξία εάν κάποιος είναι αλλεργικός.

Τι να κάνετε εάν υποπτεύεστε ότι έχετε προσβληθεί; 

Είναι μια καλή ιδέα να πάτε να δείτε έναν γιατρό. Εάν πιστεύει ότι πάσχεται από αυτό, μπορεί να σας εξετάσει ή ακόμα και να σας χειρουργήσει εάν το σκουλήκι είναι όντως στο σώμα.

Σκουλήκι-Ταινία – Ενώ τα νηματοειδή βρίσκονται σε ψάρια του αλμυρού  νερού, τα σκουλήκια ταινίες βρίσκονται κυρίως σε ψάρια του γλυκού νερού. Ο σολομός είναι ο πιο κοινός φορέας τους.

26367631335_ca797cd12a_o

Και αυτά κυρίως μένουν στο πεπτικό σύστημα. Σε πολλές περιπτώσεις δεν θα εκδηλωθούν καθόλου συμπτώματα. Κάποιος που έχει προσβληθεί με αυτά μπορεί να βιώσει δυσφορία, απώλεια βάρους και διάρροια. Σε μερικές περιπτώσεις μπορέι να οδηγήσει και σε εντερική απόφραξη.

Gnathostomiasis: το ΠΙΟ επικίνδυνο

Οι άλλες δύο περιπτώσεις να είναι άβολες, να προκαλούν πόνο και ίσως χρειαστούν ιατρική επέμβαση. Ωστόσο, μία μόλυνση από σκουλήκι του γένους gnathosoma, είναι πολύ χειρότερο. Τα συναντάμε κυρίως στην Ασία και την Αφρική, αλλά υπάρχουν σπάνια και στην Αμερική.

Η κύρια διαφορά τους με τα άλλα είναι ότι ενώ τα νηματοειδή και οι ταινίες μένουν κυρίως στο πεπτικό σύστημα, αυτά μπορούν να πάνε σε πολλές περιοχές του σώματος.

Συνήθως εντοπίζεται σαν μικρά πρηξίματα κάτω από το δέρμα. Το διαφορετικό όμως με αυτά είναι ότι κινούνται. Αυτό συμβαίνει λόγω της κίνησης του σκουληκιού κάτω από το δέρμα. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό αμέσως, καθώς μπορούν να μπουν και πιο βαθιά στο σώμα.

Μπορεί να πάει στο συκώτι, στο νευρικό σύστημα, ακόμα και στα μάτια. Παρόλο που δεν είναι δηλητηριώδες, μπορεί να προκαλέσει πόνο, παράλυση, κόμμα και θάνατο. Αυτό γιατί μετακινείται στα νεύρα, προκαλώντας αφόρητους πόνους. Εάν πάει στα μάτια, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Τα πιο συχνά συμπτώματα από τέτοια σκουλήκια είναι:

  • διάρροια
  • εμετός
  • πυρετός
  • ναυτία
  • δυσφορία
  • πόνους στην κοιλιά
  • απότομη απώλεια βάρους

Τι μπορείτε να κάνετε;

Καλό είναι να αποφεύγετε άψητα ψάρια. Πολλά εστιατόρια που έχουν σούσι, δίνουν και ψημένα πιάτα εκτός από άψητα. Ωστόσο, εάν θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε ωμό σούσι, απλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Για παράδειγμα, να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα εάν βιώσετε ανεξήγητο πόνο. Ένας καλός τρόπος είναι να παρατηρείτε το δέρμα σας συχνά. Εάν δείτε κάποιο φούσκωμα, να σιγουρέψετε ότι δεν κινείται. Εάν επίσης βιώσετε έντονο πόνο στην κοιλιά, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. 

Credit: positivemed.com

Πώς να τηγανίσετε σωστά τις πατάτες σας για να μην είναι καρκινογόνες

Ο τρόπος που κοιμόμαστε μπορεί να αποκαλύψει κάτι για την προσωπικότητα μας