in

Τα 10 βασικά συμπτώματα του καρκίνου που πρέπει να γνωρίζουν άντρες και γυναίκες

Δεν πρέπει να αγνοούμε ένα καινούργιο σύμπτωμα που επιμένει για αρκετές ημέρες, αλλά επιβάλλεται άμεση επίσκεψη στο γιατρό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Σύμφωνα με το Δρ Tony Bartone, αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αυστραλίας, οι εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες όταν εμφανίζεται ένα νέο σύμπτωμα που δεν μπορεί να εξηγηθεί, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Ο γιατρός αποκαλύπτει τα 10 βασικότερα συμπτώματα που συνδέονται με τις διάφορες μορφές καρκίνου.

1. Πυρετός

Ο πυρετός είναι ένα πολύ γενικό και συνηθισμένο σύμπτωμα που συνδέεται κυρίως με τις λοιμώξεις, εκδηλώνεται όμως και στην περίπτωση καρκίνου που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λέμφωμα). Ο Δρ Bartone τονίζει ότι οι περιπτώσεις που ο πυρετός μπορεί να αποδοθεί σε καρκίνο είναι απειροελάχιστες, ωστόσο αξίζει μια επίσκεψη στο γιατρό εάν ο πυρετός επιμένει για περισσότερο από 2-3 ημέρες.

2. Πόνος κατά την κατάποση

Ο πόνος κατά την κατάποση συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο και οποιοδήποτε τμήμα του λαιμού (π.χ. φάρυγγας, φωνητικές χορδές). Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύμπτωμα συνήθως δεν εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει.

3. Απώλεια βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους πρέπει πάντα να αξιολογείται από το γιατρό. Το σύμπτωμα συνδέεται με ποικίλες μορφές καρκίνου.

4. Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία

Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου τόσο στον αντρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό. Μια αλλαγή στη γαστρεντερική λειτουργία (π.χ. αίμα στα κόπρανα) αποτελεί ένδειξη για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

5. Αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος

Μια αλλαγή στο δέρμα, κυρίως σε μια ελιά ή φακίδα, μπορεί να υποδεικνύει μελάνωμα ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Χρειάζεται τακτική αυτοεξέταση του δέρματος ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα οι αλλαγές αυτές.

6. Καούρα

Οι συχνές κρίσεις καούρας έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο στον οισοφάγο. Εάν το σύμπτωμα δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη, λιγότερο επικίνδυνη, πάθηση και δεν υποχωρεί με κοινά φάρμακα για την καούρα, ο γιατρός θα προτείνει γαστροσκόπηση και θα εξετάσει αναλυτικά το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και εάν εκδηλώνει άλλα συμπτώματα συναφή με τον καρκίνο του οισοφάγου.

7. Εξόγκωμα στο στήθος ή τους όρχεις

Όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος, χρειάζεται αυτοεξέταση του μαστού και των όρχεων ώστε να εντοπιστούν ανησυχητικές αλλαγές που σχετίζονται με τις αντίστοιχες μορφές καρκίνου.

8. Κόπωση

Η κόπωση αποτελεί σύμπτωμα σε μια μακρά λίστα παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και άλλοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν σε κάθε ασθενή μεμονωμένα καθορίζουν πόσο ψηλά σε αυτή τη λίστα βρίσκεται ο καρκίνος. Καλό είναι να αναφερθεί το σύμπτωμα στο γιατρό εάν επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες και δεν αντιμετωπίζεται με «παραδοσιακές» στρατηγικές (π.χ. επαρκής ξεκούραση, σωστή διατροφή).

9. Αλλαγές στα νύχια

Αλλαγές στο σχήμα, την καμπυλότητα ή την ευαισθησία των νυχιών συνδέονται κυρίως με τον καρκίνο στον πνεύμονα.

10. Αίμα στα ούρα

Το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει ουρολοίμωξη ή πέτρα στα νεφρά, ωστόσο συνδέεται και με τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά.

onmed.gr

newsitamea.gr

Δες τι παθαίνει το δέρμα σου όταν πίνεις ποτά κάτω απ’τον ήλιο!

Με ακριβώς αυτά τα δύο συστατικά φτιάχνει το πιο νόστιμο ψωμί που έχετε φάει ποτέ!