in

Τι να κάνετε εάν αιμορραγείτε από τη μύτη

Σίγουρα σας έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας: η μύτη σας ή η μύτη κάποιου δικού σας αρχίζει να τρέχει αίμα, να αιμορραγεί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι προκαλεί το μάτωμα της μύτης; Θα σας εξηγήσουμε.

Μην ανησυχείτε, τις περισσότερες φορές η αιτία ενός τέτοιου περιστατικού δεν είναι σοβαρή. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Η ανθρώπινη μύτη έχει πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορούν να σπάσουν για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα λόγω αλλαγών στη θερμοκρασία αλλά και κρυολογημάτων.

Ο αέρας που κινείται μέσα και έξω από τη μύτη μπορεί να ξεράνει ή να εpεθίσει τις εσωτερικές μεμβράνες της, προκαλώντας ξηρά σημεία που επίσης σκάνε, με αποτέλεσμα η μύτη να τρέχει αίμα. Επειδή η εξωτερική θερμοκρασία είναι σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε τέτοιες θραύσεις, το φαινόμενο της μύτης που τρέχει αίμα είναι συχνότερο το χειμώνα, που έχει πολύ κρύο.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζεται στο εμπρόσθιο τμήμα του ρινικού διαφράγματος. Σπανίως συμβαίνουν στο τμήμα που είναι πιο εσωτερικά της μύτης. Αν και είναι αλήθεια ότι όσα συμβαίνουν πιο μέσα είναι πολύ δυσκολότερο να τα ελέγξετε, μην ανησυχείτε, διότι κανένα τους δεν είναι σοβαρό. Οι κύριες αιτίες τους είναι οι εξής:

Εpεθισμοί από αλλεργίες ή κρυολογήματα Πολύ ξηρός ή πολύ κρύος αέρας Πολύ δυνατά και εκτεταμένα φυσήματα της μύτης, ή εκτεταμένο σκάλισμα της μύτης Αλλοιώσεις στις ρινικές οδούς, όπως και στραβό διάφραγμα Χρήση χημικών προϊόντων Υψηλή αρτηριακή πίεση Σε ακραίες περιπτώσεις: πιθανοί όγκοι Τι πρέπει να κάνω εάν τρέχει αίμα η μύτη μου;

Όταν εσείς ή κάποιος δικός σας καταλάβετε πως έχει ανοίξει η μύτη και τρέχει αίμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, ειδικά εάν μιλάμε για μικρά παιδιά. Θυμηθείτε τις παρακάτω οδηγίες:

Πρώτα πρώτα, καθίστε και γείρετε προς τα πίσω το κεφάλι. Αυτό πρέπει να γίνει διότι έτσι αποφεύγετε να καταπιείτε το αίμα. Παράλληλα, αναπνέετε από το στόμα.

Μετά, ενώ συνεχίζετε να κάθεστε, πιέστε τη μύτη σας, όχι το διάφραγμα αλλά το μαλακό σημείο με τον αντίχειρα και το δείκτη σας (έτσι ώστε να κλείσουν οι ρινικές οδοί). Μετά από 2 λεπτά, αφήστε τη μύτη, μετά ξαναπιέστε την και αφήστε την για να διαπιστώσετε εάν έχει σταματήσει η αιμορραγία. Παράλληλα, αναπνέετε πάντα από το στόμα σας.

Να θυμάστε να κρατάτε το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω για να μην καταπιείτε το αίμα.

Κάθε πέντε λεπτά, ελέγχετε εάν η αιμορραγία επιμένει.

Εάν δεν σταματήσει, εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα ή ελάχιστο πάγο στo ρινικό τόξο για λίγα δευτερόλεπτα για να σταματήσετε την αιμορραγία.

Όταν αιμορραγούν από τη μύτη, πολλοί καλύπτουν το σημείο με γάζες, το οποίο δεν κάνει κακό, αλλά είναι σημαντικό να μην καλύπτετε εντελώς τη μύτη με τη γάζα. Απλώς βάλτε μικρή ποσότητα γάζας για να μην παρεμποδίζετε εντελώς τις ρινικές οδούς.

Κάτι ακόμα που θα πρέπει να θυμάστε: αποφύγετε να αναπνέετε από τη μύτη ή να την φυσάτε για τις επόμενες ώρες μετά την αιμορραγία, γιατί έτσι ίσως επανέλθει η αιμορραγία.

Εάν η ρινική αιμορραγία δεν σταματάει, καλέστε έναν γιατρό, ο οποίος θα σας βοηθήσει σίγουρα. Είναι συχνή πρακτική να εφαρμόζεται ένα ρινικό αποσυμφορητικό για να κλείσει τις μικροσκοπικές φλέβες και να περιορίσει την αιμορραγία.

Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο

Πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο ή το κοντινότερο ιατρικό κέντρο στις παρακάτω περιπτώσεις:

Εάν η αιμορραγία δεν έχει σταματήσει μέσα σε 20 λεπτά Εάν η αιμορραγία συνέβη μετά από χτύπημα στο κεφάλι – εάν συμβεί αυτό, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού τραύματος στο κεφάλι. Εάν χτυπήσετε τη μύτη σας και εκτός από την αιμορραγία, έχει παραμορφωθεί. Είναι πιθανό να έχετε σπάσει το ρινικό διάφραγμα, κάτι πολύ επώδυνο.

Να θυμάστε το εξής:
Εάν έχετε συχνές αιμορραγίες από τη μύτη, μία ή δύο φορές την εβδομάδα και δεν οφείλονται σε κρυολόγημα ή απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, δείτε έναν γιατρό.

Πηγή

Εσείς ξέρετε με πόσα τσιγάρα ισοδυναμεί μια μπριζόλα στα κάρβουνα; Αν ΟΧΙ δείτε το ΕΔΩ!

18 Αντικείμενα που πρέπει πάση θυσία να αγοράσετε για την κουζίνα σας!