in

Φτιάχνουμε γάλα αμυγδάλου ή αμυγδαλόγαλα!

Τούτη η ανάρτηση εκτός από το να παρουσιάσει την απλούστατη συνταγή για σπιτικό αμυγδαλόγαλα στόχο έχει να γνωστοποιήσει τα σημαντικότατα οφέλη του γάλακτος αυτού που συνοψίζονται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, στην περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων, στα χαμηλά λιπαρά και τις λιγοστές θερμίδες δίχως ζωικές πρωτεΐνες κι άλλα παράγωγα όπως χοληστερόλη και λακτόζη.

Καθώς είμαστε πλέον αρκετοί αυτοί που έχουμε δυσανεξία στην λακτόζη αλλά κι άλλοι που απλώς αποφεύγουμε το αγελαδινό γάλα λόγω των διαφόρων βλαβερών ουσιών που περιέχει (από την χορήγηση ορμονών στις αγελάδες και την κατόπιν θεραπεία τους με αντιβιοτικά φάρμακα) αλλά και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει (όπως έκζεμα, άσθμα, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, αλλεργική ρινίτιδα, αρθρίτιδα, στομαχικές διαταραχές κ.α.), το σπιτικό αμυγδαλόγαλα μπορεί να γίνει Η ΛΥΣΗ για φυτικής προέλευσης μη επεξεργασμένο γάλα!

Για το σπιτικό αμυγδαλόγαλα ή γάλα αμυγδάλου θα χρειαστώ:

Υλικά (για 1 λίτρο):

  • 2 φλ. φρέσκα ανάλατα αμύγδαλα (καλής ποιότητας) αποφλοιωμένα ή με την φλούδα (βάρους 320 γρ.),
  • 4 φλ. νερό για το γάλα και λίγο ακόμα για το μούλιασμα,
  • 1,5-2 κ.σ. μέλι ή άλλο γλυκαντικό όπως maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) ή golden syrup (σιρόπι μελάσας) (προαιρετικά),
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή αλλιώς vanilla extract για γεύση (προαιρετικά),
    λίγη κανέλα για άρωμα και γεύση στο σερβίρισμα (προαιρετικά).

Τρόπος παρασκευής:

Η παρασκευή του αμυγδαλόγαλου ξεκινά με το μούλιασμα των αμυγδάλων για 24 ώρες σε νερό. Για το μούλιασμα το νερό θα πρέπει να τα σκεπάζει, ενώ τα αμύγδαλα μπορούν να είναι με ή χωρίς φλούδα.

Μουλιάζω τα αμύγδαλα στο νερό.

_SAM2706

Αφού μουλιάσουν για μία μέρα τα σουρώνω, τα ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό και τα τοποθετώ στο blender.

Τα αμύγδαλα στο blender.

_SAM2727

Είναι προτιμότερο να ετοιμάσω το γάλα σε δύο δόσεις μοιράζοντας το ισομερώς. Έτσι βάζω στο blender πρώτα το 1 φλ. αμύγδαλα με 2 φλ. νερό, την μισή ποσότητα γλυκαντικού και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάω για 1’ μέχρι να δημιουργηθεί ένα υπόλευκο γαλακτώδες υγρό.

_SAM1472

Τα αμύγδαλα αλέθονται στο blender.

Κατόπιν σουρώνω το αμυγδαλόγαλα στο σουρωτήρι πιέζοντας τον πολτό στα τοιχώματα μέχρι να αφήσει όλα του τα υγρά. Επαναλαμβάνω και με την δεύτερη δόση.

_SAM1478

_SAM1480

_SAM1481

Σουρώνω τον πολτό του γάλακτος αμυγδάλου.

Τα γάλα περνάει από την σίτα.

Ο πολτός πιέζεται στα τοιχώματα για ν’ αφήσει όλα του τα υγρά.

Ανάλογα με το πόσο υδαρές ή παχύρευστο θέλω να γίνει αυξομειώνω την ποσότητα του νερού. Πάντως η γενικότερη αναλογία υποδεικνύει 2 φλ. νερό για 1 φλ. αμύγδαλα.

_SAM1550

Έτοιμο το σπιτικό γάλα αμυγδάλου!

Το αμυγδαλόγαλα χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσα και το αγελαδινό γάλα (βλ. στον καφέ, για πρωινό, στην ζαχαροπλαστική, στο μαγείρεμα). Εφόσον λοιπόν το ετοιμάσω για γενικότερη χρήση καλύτερο θα ήταν να αποφύγω την εκ των προτέρων προσθήκη γλυκαντικού. Τέλος, όταν πρόκειται να το πιω σκέτο προσθέτω λίγη θαυματουργή κανέλα με τις φαρμακευτικές ιδιότητες που του πάει πολύ. Δοκιμάστε το κι εσείς…

Πηγή

Φάτε 5 καρύδια και περιμένετε για 4 ώρες – Δείτε τι θα σας συμβεί…

Δείτε ένα εκπληκτικό υπερθέαμα projection mapping!