Παραδοσιακή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της αν και τόσο απλή!

Υλικά







  • Για τη ζύμη 750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι νερού) νερό χλιαρό
  • 3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 2 χρωματιστές πιπεριές
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη λίγες
  • ψιλοκομμένες ελιές
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.
  • Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.
  • Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ.
  • Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
  • Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καρέ.
  • Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες.
  • Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.Extra tips επιτυχίας:

    Ξεκουράστε σωστά την ζύμη για να αναπτυχθεί σωστά η γλουτέμη.
    Αδιαβροχοποιήστε την ζύμη αλείφοντας την ελαιόλαδο.
    Στεγνώστε καλά τα λαχανικά πασπαλίζοντας τα με αλάτι, για να βγάλουν τα υγρά τους και ταμπονάροντας τα.

Πηγή




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.
loading...