6 σοβαρές παρενέργειες, που προκαλεί το πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους, προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου αλλά ταυτόχρονα η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε επιπτώσεις σοβαρότατες για την υγεία μας.

Μπορεί να προκαλέσει αναιμία
Οι κατεχίνες, που υπάρχουν στο πράσινο τσάι, μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα και αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αναιμία. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μαζί με τα γεύματα θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς το σώμα μας μπορεί να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιεί όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε. Αλλά, αν σας αρέσει να πίνετε πράσινο τσάι μαζί με τα γεύματα σας, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη C, καθώς βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας.

prasino tsai1

Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου
Εάν είστε έγκυος ή θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση 2 ή περισσότερων φλιτζανιών τσάι καθημερινά. Ο λόγος είναι ότι το τσάι περιέχει περίπου 200 mg καφεΐνης και η κατανάλωση αυτού του μεγέθους (ή και μεγαλύτερου) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών. Η καφεΐνη περνάει επίσης μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό και μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή του.

Μπορεί να προκαλέσει στομαχικούς ερεθισμούς
Η φυσιολογική κατανάλωση τσαγιού δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 με 3 φορές την ημέρα. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι, καθώς οι τανίνες στο τσάι αυξάνουν τα οξέα (του στομάχου) προκαλώντας μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η δυσκοιλιότητα, ο έμετος και η ναυτία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση τσαγιού σε περιόδους νηστείας.

prasino tsai2

Αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα και πρέπει να αποφεύγεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, διεγερτικά φάρμακα τα οποία επιταχύνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος δεν πρέπει να συνοδεύονται μαζί με το πράσινο τσάι. Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι επιταχύνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος ούτως ή αλλιώς και η περαιτέρω ενίσχυσή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως ζάλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Η επικίνδυνη καφεΐνη
Συνήθως η καφεΐνη συνδέεται με τον καφέ, αλλά ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 24 έως 45 mg καφεΐνης. Η περιεκτικότητα αυτή μπορεί να είναι λιγότερη σε σύγκριση με άλλα ροφήματα, αλλά το πράσινο τσάι μέχρι τέσσερις έως πέντε κούπες τη μέρα μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση διαφόρων ασθενειών όπως: άγχος, διαβήτης, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αϋπνία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακανόνιστος καρδιακός παλμός κ.λπ.

prasino tsai3

Μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που προκαλεί την εξασθένηση των οστών και οφείλεται σε ανεπάρκεια ασβεστίου. Το πράσινο τσάι εμποδίζει την αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό για την ενίσχυση των οστών και αντί να χρησιμοποιεί το διαθέσιμο ασβεστίου στο αίμα μας, το σώμα το απορρίπτει κάνοντάς μας πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση.

Ωστόσο, όλες αυτές οι παρενέργειες, οφείλονται σε κατάχρηση του υγιούς αυτού ροφήματος και όχι στην περιστασιακή κατανάλωσή του.
Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανδρες προσοχή: 15 σημάδια που «χτυπούν καμπανάκι» για καρκίνο!

Νιώθετε πόνο στο στομάχι και τάσεις μελαγχολίας; Εχετε απώλεια βάρους ήλίγο αίμα; Δείτε τα 15 συμπτώματα οι άντρες πρέπει να ελέγξουν ως πιθανές αιτίες...

Έτσι θα απομακρύνετε την οσμή από μούχλα στο σπίτι

Μία από τις πιο επίμονες και δύσκολες για την απομάκρυνσή τους οσμές στο σπίτι είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά της μούχλας. Πολλοί άνθρωποι την περιγράφουν...

Γιατί τιναζόμαστε στον ύπνο μας;

Στη μεταβατική κατάσταση μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου, συμβαίνουν πολλά παράξενα πράγματα… Πολλοί ζουν μια πτώση στο όνειρό τους η οποία τελειώνει με ένα χαρακτηριστικό τίναγμα...
close