in

Η χρονιά που δεν ήρθε το καλοκαίρι. Τι συνέβη το 1816 και οι δυσοίωνες προβλέψεις για όσα θα ζήσουμε φέτος

Καλοκαίρι 2023: Ο καιρός στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη είναι ασταθής και παράξενος, καθώς η άνοιξη δεν εμφανίστηκε κανονικά. Οι μήνες της άνοιξης ήταν βροχεροί και σχετικά “κρύοι” σε σχέση με το παρελθόν.

Αν και μπήκε ο Ιούνιος, η αστάθεια συνεχίζεται και ο καιρός δεν είναι καθόλου καλοκαιρινός, με καταιγίδες και συννεφιές να κυριαρχούν.

Ιδιαίτερα στην Ιταλία, οι βροχοπτώσεις κατέρρευσαν τα ρεκόρ όλων των εποχών τον Απρίλιο και τον Μάιο, επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας. Αυτό έβαλε ένα τέλος οριστικά στην περίοδο ξηρασίας που διήρκεσε για 16 μήνες.

Καθώς μπαίνουμε στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, παρατηρούμε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει. Οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλότερες από τα συνήθη επίπεδα για αυτήν την εποχή, και οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται, με την τάση να ενταθούν ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Καλοκαίρι 2023: Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων για τους θερινούς μήνες
Ο Γκουίντο Γκουίντι, ένας από τους πιο προβεβλημένους μετεωρολόγους της χώρας του, επισημαίνει ότι τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτή η καιρική κατάσταση μπορεί να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

“Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι. Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια”,τονίζει, σύμφωνα με το forecastwether.gr.

Καλοκαίρι χωρίς ζέστη γίνεται;

Σύμφωνα με τον Γκουίντο Γκουίντι, όλα είναι πιθανά. Κατά τη συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί σαν σενάριο η επίδραση της έκρηξης του ηφαιστείου Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό στο παγκόσμιο κλίμα. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αφήνουν ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1815. Ωστόσο, δεν μπορούν να παρασχεθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα καθώς οι κλιματικές αλλαγές είναι πολυπλοκότερο φαινόμενο και δεν εξαρτώνται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η έκρηξη ενός ηφαιστείου. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2022 σημειώθηκε ένα ισχυρό κύμα καύσωνα τον Ιούνιο, ενώ ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πιο κανονικοί στην Ιταλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς ακραία κύματα καύσωνα όπως στη Δυτική Ευρώπη.

“Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ότι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο”, μας πληροφορεί ο Γκουίντι.

“Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από 2 ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη”, αναφέρει ακόμα ο διακεκριμένος επιστήμονας.

Εκτίμηση για το καλοκαίρι του 2023 στην Ευρώπη

Οι μετεωρολόγοι του AccuWeather δημοσίευσαν την εποχιακή πρόβλεψη για το καλοκαίρι του 2023 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, αναμένεται ο καλοκαιρινός καιρός να ξεκινήσει σχετικά νωρίς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα υπάρχουν δροσερότερες συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2023 να μην σπάσει νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών όπως τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν αναμένονται ακραία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό θα προκαλέσει αύξηση της υγρασίας στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη νεφώσεων, περιορίζοντας έτσι την άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, τη νύχτα αναμένεται να παρατηρηθούν υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες λόγω της αυξημένης υγρασίας. Αυτό το μοτίβο αναμένεται να βοηθήσει στον περιορισμό των ακραίων καταστάσεων και των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα έτη.

Συνολικά, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων υποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι του 2023 η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει την ίδια έκταση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πρόσφατα. Ωστόσο εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η μετεωρολογία είναι μια επιστήμη με αβεβαιότητες, και οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι τα περισσότερα κτήρια στην Ευρώπη είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τη θερμότητα μέσα στον χώρο, η διατήρηση υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων και κυρίως στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου φαίνεται πως θα επηρεαστούν παραπάνω.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το forecastweather.gr, οι αμερικανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η Ανατολική και η Νοτιοανατολική Ευρώπη ίσως αντιμετωπίσουν λιγότερα κύματα καύσωνα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, και οι θερμοκρασίες ενδέχεται να παραμείνουν σε μέσο όρο για την εποχή σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα. Αυτή η πρόβλεψη ισχύει ακόμα και για χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία.

Συνεπώς, αν και η πρόβλεψη για το καλοκαίρι του 2023 δεν δείχνει ακραία και παρατεταμένα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη, η πιθανή διατήρηση υψηλών ελαχίστων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, ειδικά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα προστασίας και προληπτικής φροντίδας για τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Καλοκαίρι 2023: Τι θα γίνει στη Σκανδιναβία

Αναμένεται να έχουμε ένα πολύ ξηρό και θερμό καλοκαίρι στη Σκανδιναβία, με τον κίνδυνο της εκδήλωσης πυρκαγιών να αυξάνεται σημαντικά. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα γεγονότα του 2018, όταν η Σκανδιναβία αντιμετώπισε ένα ιδιαίτερα ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, που προκάλεσε τις χειρότερες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής. Έτσι, λόγω του υψηλού κινδύνου ξηρασίας, είναι πιθανό να απαιτηθούν επιπλέον προληπτικά μέτρα.

Οι μετεωρολόγοι υποδεικνύουν ότι η μόνη πιθανότητα για να γίνει πιο βροχερός ο καιρός σε αυτές τις περιοχές είναι αν υπάρξουν κατάλληλες αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στον Ατλαντικό Ωκεανό, ιδίως προς τα τέλη του Αυγούστου. Η ποσότητα των βροχοπτώσεων θα εξαρτηθεί επίσης από άλλες παράμετρους, όπως η ροή των αεροχειμάρρων και η επίδραση της θερμής φάσης Ελ Νίνιο, η οποία αναμένεται να επηρεάσει την παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία έως το 2024.

Θρίλερ με τον θάνατο νεαρού νεόνυμφου ζευγαριού – Πέθαναν μαζί την επομένη του γάμου

«Τι είδα στο τρίγωνο των Βερμούδων»: Η παράξενη εμπειρία ενός Έλληνα ναυτικού το 1978