in

Κεφάλαιο “Απιστία”: Οι 5 λόγοι που απατούν άντρες και γυναίκες

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και το ίδιο ισχύει και για τους λόγους που ωθούν έναν άντρα ή μια γυναίκα να παραστρατήσει από τη σχέση του.

«Οι περισσότεροι θα πουν ότι δεν το είχαν σχεδιάσει ή ότι δεν το ήθελαν. Συχνά προκύπτει ακόμη κι αν κάποιος δεν το επιζητά», δηλώνει η Kristin Zeising, σeξολόγος και σύμβουλος ζευγαριών από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Η ειδικός εξηγεί ποια προβλήματα στις σχέσεις οδηγούν συχνότερα έναν άντρα ή μια γυναίκα να απατήσει.

1. Έλλειψη ικανοποίησης

Η ελλιπής ικανοποίηση από τη σχέση μπορεί να προκύψει λόγω σeξουαλικής ασυμβατότητας ή γενικότερης δυσαρέσκειας από τη σχέση. Σε κάθε περίπτωση, εάν η γυναίκα ή ο άντρας δεν αισθάνεται ικανοποίηση από τη σχέση είναι πιο πιθανό να απατήσει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior. Τα ερευνητικά δεδομένα αποκάλυψαν ότι το 72% των αντρών και το 62% των γυναικών που κατέληξαν να απατήσουν το σύζυγο ή το σύντροφό τους είχαν δηλώσει ότι δεν είναι ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους. Ποσοστό 74% και 48% αντρών και γυναικών (αντίστοιχα) που υπέκυψαν στην απιστία δήλωσαν ότι δεν θεωρούν πως είναι σeξουαλικά συμβατοί με το σύντροφό τους.

2. Χάσμα οικονομικών απολαβών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Sociological Review, οι εξαρτημένοι οικονομικά σύντροφοι ή σύζυγοι είναι πιο πιθανό να απατήσουν. Η ανασφάλεια και η οικονομική ανισότητα φαίνεται πως καλλιεργούν την ανάγκη να αισθανθεί το άτομο επιθυμητό και ελκυστικό, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα αναζητήσει την προσοχή εκτός της μόνιμης σχέσης.

3. Ηλικία

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences υπέδειξε ότι η μετάβαση από μια δεκαετία της ζωής σε μια άλλη, κάτι που για πολλούς συνεπάγεται έντονη συναισθηματική φόρτιση και ψυχολογική καταπόνηση, αυξάνει τις πιθανότητες απιστίας. Βάσει ανώνυμων καταχωρίσεων που παραχωρήθηκαν από ιστοσελίδα γνωριμιών για παντρεμένους ή άτομα που διατηρούν μακρόχρονη μονογαμική σχέση, σημαντικό ποσοστό των χρηστών βρισκόταν σε ηλικία με καταληκτικό αριθμό το 9. Οι συντάκτες της μελέτης υποθέτουν ότι όσοι ετοιμάζονται να περάσουν σε επόμενη δεκαετίας της ζωής είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν νέο νόημα στη ζωή τους και μερικές φορές βρίσκουν το νόημα αυτό σε έναν παράνομο δεσμό.

4. Ρουτίνα

Όσο λυπηρό κι αν ακούγεται, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πολλές φορές απατούν απλώς και μόνο επειδή βαριούνται, δηλώνει η Zeising. Όταν χάνεται η πρωτοτυπία και η περιπέτεια από τη σχέση, αρκετά άτομα αναζητούν καινούργιες συγκινήσεις σε ξένες αγκαλιές.

5. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας ακόμη συχνός λόγος πίσω από την απιστία και συχνά δεν σχετίζεται καθόλου με το χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά του συντρόφου. Σε μια προσπάθεια να τονώσουν τον εγωισμό τους και να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους, ορισμένα άτομα αναζητούν την επιβεβαίωση εκτός της μόνιμης σχέσης τους.

Πηγή

Η ΝΑΣΑ έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες με μυστηριώδη φώτα σε πλανήτη νάνο

Μόλις δείτε τι κάνει αυτό το pitbull για το μικρό κοpιτσάκι, δε θα το πιστεύετε!