in

Έξυπνοι τρόποι να διατηρήσετε τα τρόφιμα για περισσότερο καιρό

Οικονομία, οικονομία, οικονομία! Αυτό είναι το μότο των τελευταίων ημερών και μπορούμε να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε τα πρώτα μέτρα από την κουζίνα μας, μαθαίνοντας μερικές έξυπνες τακτικές για να εξοικονομήσουμε τρόφιμα, άρα και χρήματα!

Δείτε τι πρέπει να κάνετε ώστε να διατηρήσετε το κρέας, το τυρί, τα αβγά και άλλα βασικά τρόφιμα για περισσότερο καιρό.

Κρεμμύδια

Για να κρατήσουν τα κρεμμύδια περισσότερο από δύο εβδομάδες, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα και διατηρήστε τα σε δροσερό μέρος, μακριά από τον ήλιο.

– Τυρί

Τα μαλακά τυριά πρέπει να καταναλώνονται γρήγορα, όμως τα σκληρά τυριά αντέχουν περισσότερο. Αρχικά, αφαιρέστε τη συσκευασία στην οποία αγοράσατε το τυρί και στη συνέχεια τυλίξτε το σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο. Με τον τρόπο αυτό, το τυρί θα παραμείνει φρέσκο για περισσότερο καιρό και δεν θα ξεραθεί.
– Μούρα

Τα μούρα είναι πεντανόστιμα και πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οπότε πρέπει να υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Αν και η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή, μπορείτε να τα διατηρήσετε για μερικές επιπλέον ημέρες αν τα πλύνετε με νερό και ξύδι, σε αναλογία τρία προς ένα.

– Μήλα

Διατηρήστε τα μήλα στο τμήμα του ψυγείου με τη χαμηλότερη θερμοκρασία και την περισσότερη υγρασία ώστε να παρατείνετε έως και κατά 10 φορές τη διάρκεια ζωής τους. Συνήθως στο συρτάρι που βρίσκεται χαμηλά στο ψυγείο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλότερα.

– Μαρούλι

Βουτήξτε το σε κρύο νερό αμέσως μόλις το αγοράσετε, καθώς η ζέστη προωθεί την αλλοίωση των λαχανικών. Αφήστε το νερό να στραγγίξει εντελώς –μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σουρωτήρι– ώστε να μην αναπτυχθεί μούχλα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μαρούλι σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και κάντε στο σακουλάκι με μια βελόνα 10 μικρές τρύπες σε κάθε πλευρά. Με τον τρόπο αυτό, το μαρούλι και άλλα όμοια λαχανικά διατηρούνται έως και 4 φορές περισσότερο.

– Αβγά

Το ωμό αβγό αντέχει έως και πέντε εβδομάδες στο ψυγείο, αρκεί να το αποθηκεύσετε σωστά. Μην αφήνετε ποτέ τα αβγά στην πόρτα του ψυγείου, καθώς είναι το τμήμα του ψυγείου με τη λιγότερο σταθερή θερμοκρασία, αφού το ανοιγοκλείνουμε συχνά-πυκνά. Τοποθετήστε τα αβγά πίσω-πίσω στο ράφι, μέσα στη συσκευασία που τα αγοράσατε.

– Γάλα

Τα γαλακτοκομικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε όταν πηγαίνετε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχετε μαζί σας μια ειδική τσάντα ψύξης τροφίμων. Ακόμη και η σύντομη έκθεση στη ζέστη μικραίνει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και των γαλακτοκομικών γενικότερα.

– Κρέας

Διατηρείτε το κρέας στα χαμηλά ράφια του ψυγείου, καθώς οι θερμοκρασίες εκεί είναι χαμηλότερες, και φροντίστε να το τυλίγετε δύο φορές με αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη ή οτιδήποτε άλλο συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε ώστε να αποφύγετε την επαφή με άλλα τρόφιμα.

Πηγή

Κανελόνια με σπανάκι και σάλτσα ντομάτας

Έρπης στα χείλη: Δείτε πώς θα τον «βγάλετε» από τη ζωή σας άμεσα με φυσικούς τρόπους