Αυτή η ορμόνη είναι ο λόγος που δεν μπορείς να χάσεις βάρος.

Μάθε πώς μπορείς να το διορθώσεις αυτό.

Αν συνεχίζεις να προσπαθείς να χάσεις βάρος και καμιά αλλαγή στη διατροφή ή την άσκησή σου δεν φέρνει ορατά αποτελέσματα, τότε η ορμόνη λεπτίνη μπορεί να είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Αυτή η ορμόνη εκκρίνεται από τα κύτταρά σου και ο κύριος ρόλος της είναι να ισορροπεί τα επίπεδα βάρους και ενέργειας στο σώμα σου.
Η λεπτίνη το κάνει αυτό με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο όταν πρέπει να σταματήσεις να τρως, και ο άλλος διεγείροντας το λιπώδη ιστό για να καταναλώσει ενέργεια.

[εικόνα 1]

Όσο παχαίνεις, το σώμα σου απελευθερώνει περισσότερη λεπτίνη στη ροή του αίματος για να δημιουργήσει ισορροπία διεγείροντας το λιπώδη ιστό για να καταναλώσει ενέργεια. Παρόλα αυτά, φαίνεται σαν να μη λειτουργεί σωστά η ορμόνη. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει κάτι που ονομάζεται αντίσταση στη λεπτίνη.

Λόγοι αντίστασης στη λεπτίνη

Όταν το σώμα δέχεται υψηλά επίπεδα λεπτίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε χάνει την ικανότητα δεκτικότητας λεπτίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην υπακούει όταν η λεπτίνη του λέει να σταματήσει το φαγητό ή να επισπεύσει το μεταβολισμό.

Αυτή η κατάσταση του σώματος προκαλεί δυσκολίες στη διαδικασία απώλειας βάρους και διατήρησης υγιών δεικτών μεταβολισμού.

Επιπλέον, άνρθωποι με αντίσταση στη λεπτίνη είναι επιρρεπείς σε χρόνιες ασθένειες που προκαλούν υπερβολικό λίπος στομάχου και αυξημένες φλεγμονές.

Η αντίσταση στη λεπτίνη μπορεί να προκύψει και σαν αποτέλεσμα εξαντλητικών διαιτών. Για να χάσουν γρήγορα βάρος, μερικοί κάνουν το λάθος να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων απότομα.
Ωστόσο, αυτό προκαλεί προβλήματα, γιατί κάνει τη λεπτίνη να αντιδρά λέγοντας στον εγκέφαλο ότι χρειάζεται περισσότερο φαγητό.
Έτσι, είναι καλύτερο να αποφεύγονται τέτοιες δίαιτες, καθώς δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, και κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι η τρίτη περίπτωση που μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στη λεπτίνη.

Αυτά τα επιβλαβή τρόφιμα είναι: επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και τρόφιμα με πολλά λιπαρά.

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΔΙΑΙΤΑ που θα λατρέψεις!! – Έτσι θα χάσεις 10 κιλά σε λιγότερο από ένα μήνα!!

Η δίαιτα του γρήγορου μεταβολισμού ή αλλιώς όπως είναι και ο αγγλικός της τίτλος The Fast Metabolism Diet, της αμερικανίδας διαιτολόγου, Haylie Pomroy, υπόσχεται...

Ξυπνάτε συχνά στη διάρκεια της νύχτας; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Οι άνθρωποι που ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή υποφέρουν από κατακερματισμό του ύπνου, εμφανίζουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες...

13 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε κακή διάθεση

13 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε κακή διάθεση Πάντα θα είσαι τα πάντα σε κάποιον. Το χαμόγελό σου θα κάνει κάποιον χαρούμενο ακόμη και...
close