in

Βιταμίνη D: 10 σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη

Μήπως νιώθετε πόνους στα κόκαλα ή παραπονιέστε για την υψηλή πίεση, την οστεοπόρωση και την κακή διάθεση; Ίσως το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη D μέσα από την έκθεση στον ήλιο και τη διατροφή! Η βιταμίνη D ωφελεί, όχι μόνο τα οστά, το δέρμα και τη ψυχική υγεία, αλλά παράλληλα μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο και εμφράγματα.

Σύμφωνα με τα Ινστιτούτα Ιατρικής, η πλειοψηφία των παιδιών και οι ενήλικες κάτω των 70 πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 600 IUs βιταμίνης D ημερησίως, ενώ οι ηλικιωμένοι πρέπει να στοχεύουν στα 800 IUs βιταμίνης. Το «κλειδί» για να πετύχετε τη μέγιστη παραγωγή βιταμίνης D είναι να εκτίθεστε στον ήλιο 10-15 λεπτά την ημέρα…

 «Στην πραγματικότητα, περίπου το 80-90% της βιταμίνης D στο σώμα μας προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο. Πολλοί υποθέτουν ότι μπορούν μόνο μέσα από την υγιεινή διατροφή να αποκτήσουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης, αλλά μόνο ο σολομός και το σκουμπρί περιέχουν αρκετή ποσότητα», εξηγεί ο δρ. Michael F. Holick,καθηγητής ιατρικής στο Boston University Medical Center.

Ωστόσο, μερικές ισχυρές ποσότητες βιταμίνης D βρίσκονται στις παρακάτω τροφές: λιπαρά ψάρια, βοδινό συκώτι, κρόκους αυγών, χυμός πορτοκάλι, δημητριακά, βρεφικό γάλα. Παρακάτω θα βρείτε 10 από τα πιο κοινά συμπτώματα όσων ακολουθούνται από έλλειψη βιταμίνης D…

Πόνος στα κόκαλα και αδυναμία στους μύες

Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η πλειοψηφία αισθάνεται πόνο στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύες, όταν σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι. «Η λήψη βιταμίνηςD από τη νεαρή ηλικία μπορεί να κάνει «καλό» στην υγεία ενός ατόμου σε βάθος χρόνου. Αυτή μπορεί να εξασφαλίσει τα γερά οστά και να σας απομακρύνει από τη μυϊκή αδυναμία», εξηγεί ο Michael F. Holick.

Κατάθλιψη και κακή διάθεση

Η βιταμίνη D βελτιώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία σχετίζεται άμεσα με τα θετικά συναισθήματα και την ευτυχία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με την κατάθλιψη. Παράλληλα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ηλικιωμένοι, που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν κατά μέσο όρο 14% χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Υπερβολικό βάρος

«Η υψηλότερη συγκέντρωση λίπους στο σώμα επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει διότι η βιταμίνη D λειτουργεί ως ένας λιποδιαλυτής», αναφέρει ο δρ. Holick. Με άλλα λόγια όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερη βιταμίνη D χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Σκούρο δέρμα

Μελέτες έχουν δείξει διαφορές στα ποσοστά βιταμίνης D ανάμεσα στους λαούς ανά τον κόσμο, καθώς η χρωστική ουσία του δέρματος χαρακτηρίζεται ως ένα φυσικό «αντηλιακό». Πιο συγκεκριμένα, ένα αντηλιακό με δείκτη 30 μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D κατά 97%. Έτσι, ένα άτομο με πολύ σκούρο δέρμα χρειάζεται μέχρι και 10 φορές περισσότερη έκθεση στον ήλιο, ώστε να παραχθεί η ίδια ποσότητα βιταμίνης σε σύγκριση με ένα άτομο με «χλωμή» επιδερμίδα.

Εντερικά προβλήματα

Άτομα με νόσο του Crohn ή όσοι ταλαιπωρούνται από εντερικά προβλήματα συχνά διαθέτουν χαμηλά ποσά βιταμίνης D, καθώς οι  γαστρεντερικές συνθήκες επηρεάζουν το ρυθμό της απορρόφησης του λίπους. Το τελευταίο με τη σειρά του μειώνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών-βιταμινών, όπως είναι η Α και η D.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και παίζει κύριο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Εάν υπάρχει έλλειψη της ουσίας στο σώμα, τότε ανεβαίνει η αρτηριακή πίεσηκαι δημιουργούνται προβλήματα με την καρδιά… μέχρι και εμφράγματα! Έρευνα του Harvard έχει φέρει στο φως ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν κατά 67% περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση.

Διαβήτης

Φιλανδική μελέτη έδινε ημερησίως σε 10.366 παιδιά περίπου 2000 διεθνείς μονάδες βιταμίνη D3 από την πρώτη ημέρα της ζωής τους. Μετά από 31 χρόνια αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος αυτών των παιδιών να βρεθούν μπροστά στον διαβήτη τύπου 1 ήταν μειωμένος κατά 80%.

Υπνηλία

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στο “Journal of Clinical Sleep Medicine”, βρέθηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται άμεσα με το αίσθημα της υπνηλίας και της κόπωσης μέσα στο 24ωρο. Γι’ αυτό, εάν νιώθετε διαρκώς ότι σας «καλεί» το κρεβάτι, κάντε αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξετε τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα σας. Το ίδιο ισχύει και εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αντοχής στα αθλήματα και τις αερόβιες ασκήσεις.

Συχνά κρυολογήματα και γρίπη

Το “Cambridge Journals” δημοσίευσε μια μελέτη που ανέδειξε το γεγονός ότι η έλλειψη της βιταμίνης D αφήνει τα παιδιά απροστάτευτα απέναντι στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η χορήγηση βιταμίνης D μειώνει τη συχνότητα των κρυολογημάτων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έδωσαν βιταμίνη D για ένα χρόνο σε μια ομάδα μαθητών και σε μια άλλη ένα εικονικό φάρμακο. Στην πρώτη ομάδα, αρρώστησε μόνο το 10,8% των μαθητών, ενώ στη δεύτερη το 18,6%.

Άσθμα

Η Βιταμίνη D είναι ικανή να «απαλύνει» τις κρίσεις άσθματος, σύμφωνα με Ιαπωνική μελέτη που επικεντρώθηκε πάνω σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι μαθητές λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D των 1200 IU, ανέφεραν λιγότερες κρίσεις άσθματος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πηγή

Εσείς γνωρίζετε ότι Κάθε δάχτυλο συνδέεται με ένα συγκεκριμένο όργανο του Σώματος; Πιέστε σε ΑΥΤΑ τα σημεία και θα Εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα!

Γεμίζει μία φόρμα με Γάλα, Αυγά, Λουκάνικο και… Όταν είδαμε το αποτέλεσμα, δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε!