Γνωστά παυσίπονα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Σε νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου που απορρέει από τη χρήση των ευρείας χρήση παυσίπονων εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στην οδηγία του ζητά από τους πολίτες να είναι περισσότερο συνετοί ως προς την χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), ειδικά αν έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα.

Ο FDA αιτιολογεί την έκδοση της νέας αυτής σύστασης μετά από δεδομένα που περιήλθαν σε γνώση του και έδειχναν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αυξηθεί ακόμα και μετά από σύντομο διάστημα χρήσης των ΜΣΑΦ.

«Μέχρι τώρα, στα φύλλα οδηγιών χρήσης των ΜΣΑΦ περιλαμβανόταν η προειδοποίηση “ίσως προκαλεί κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου”. Τώρα λέμε ότι όντως προκαλούν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του FDA, Έρικ Παχον με δηλώσεις του στο δίκτυο NBC News.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη σύσταση του FDA, οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν να παίρνουν πολλαπλά προϊόντα που περιέχουν ΜΣΑΦ.

Πολλά μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα προϊόντα εντάσσονται στην κατηγορία των ΜΣΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Ωστόσο ΜΣΑΦ μπορεί να εμπεριέχουν και φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση πολλαπλών συμπτωμάτων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και η ασπιρίνη περιλαμβάνεται στην κατηγορία των ΜΣΑΦ, δεν περιλαμβάνετε στη νέα σύσταση του οργανισμού.

«Δεν θα πρέπει να παίρνετε περισσότερα από ένα προϊόντα που περιέχουν ΜΣΑΦ κάθε φορά.Ελέγχετε πάντα την λίστα των δραστικών ουσιών του σκευάσματος» τονίζει η Δρ Καρεν Μαχονεϊ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Μη Συνταγογραφούμενων Προϊόντων του FDA.

xapia

Για την περίπτωση των πασχόντων από καρδιακή νόσο ή υπέρταση θα πρέπει η χρήση των ΜΣΑΦ να γίνεται κατόπιν υπόδειξη του θεράποντος ιατρού. Στη περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η χρήση τους, θα πρέπει να λαμβάνονται στην ελάχιστη δυνατή δοσολογία για το μικρότερο χρονικό διάστημα. Στη περίπτωση που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση πόνου, η χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες.

Επόμενο βήμα του οργανισμού είναι να ζητήσει από τις φαρμακοβιομηχανίες να συμπεριλάβουν την αναθεωρημένη σύσταση στο φύλλο οδηγιών χρήσης, τόσο των συνταγογραφούμενων, όσο και των μη φαρμάκων της κατηγορίας των ΜΣΑΦ.

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φίλε άνδρα: Δες τι θα σου συμβεί αν πιεις τα υγρά της γυναίκας

Ίσως οι δυτικοί έχουμε …μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία, κάποιες από τις απόψεις μπορεί να σας φανούν εξαιρετικά εκκεντρικές. Ανεξάρτητα όμως από το αν συμφωνείτε...

Τα θανάσιμα δηλητήρια που υπάρχουν μέσα σας και τι να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε

Όταν πρόκειται για τοξίνες και δηλητήρια, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τα αποφύγουν. Αλλά υπάρχουν ορισμένα δηλητήρια που ερχόμαστε σε επαφή κάθε μέρα (πολλά είναι...

Αν έχετε ένα από αυτά τα 6 συμπτώματα, τότε υποφέρετε από…

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που βασανίζονται για... μεγάλα χρονικά διαστήματα από πολύ βαριά μελαγχολία και έλλειψη όρεξης για ζωή. Στις περιπτώσεις αυτές, της “άτυπης κατάθλιψης”, οι...
close