in

Δες αν έχεις ορμονολογικές διαταραχές τσεκάροντας τα παρακάτω συμπτώματα

Οι ορμόνες είναι αγγελιοφόροι που ελέγχουν τι κάνει το σώμα μας, τις διαθέσεις και τα συναισθήματά μας. Οι ορμόνες αλλάζουν ολόκληρη τη ζωή μας.

Αλλά μερικές φορές οι ορμόνες μας διαταράσσονται και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Από εναλλαγές της διάθεσης,αλλαγές του κύκλου, ακόμη και ημικρανίες.

Για τις γυναίκες, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκύψουν φυσικά εάν διέρχεται μια σημαντική αλλαγή των ορμονών όπως η εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθούν εξ’αιτίας φαρμάκων.

Εδώ θα απαριθμήσουμε τα συμπτώματα των ορμονολογικών διαταραχών για τις γυναίκες.

Συμπτώματα
Ανώμαλη περιόδος: Οι περισσότερες γυναίκες έχουν περίοδο από 21 έως 35 ημέρες. Έτσι, αν η δική σας έρχεται αργά, ή πολύ αργότερα, ή παρακάμπτει μήνες , μπορεί να έχετε πάρα πολύ ή πολύ λίγο οιστρογόνα ή προγεστερόνη. Εάν είστε στα ’40 ή στα ’50, αυτό μπορεί να οφείλεται στην perimenopause – το χρόνο πριν από την εμμηνόπαυση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Προβλήματα ύπνου: Αν έχετε πρόβλημα στον ύπνο,τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης θα μπορούσαν να είναι η αιτία. Αυτή η ορμόνη, η οποία απελευθερώνεται από τις ωοθήκες σας, σας βοηθά να κοιμάστε πιο εύκολα.

Χρόνια ακμή: Η ακμή είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Αλλά η ακμή που δεν καθαρίζει μπορεί να είναι έργο περίσσιων ανδρογόνων ορμονών. Αυτή η ανδρική ορμόνη ,που τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν, επηρεάζει τα κύτταρα του δέρματος και μπορεί να φράξει τους πόρους που προκαλούν την ακμή.

Αίσθημα ομιχλώδες: Οι ορμόνες επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, αλλά οι γιατροί ακόμα δεν είναι εντελώς σίγουροι για το σύνολο των αποτελεσμάτων τους. Ξέρουν ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μια ομίχλη στο κεφάλι και να σας δυσκολέψει στην μνήμη.

Κοιλιακά προβλήματα: Οι ορμόνες των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επηρεάζουν επίσης τα έντερα μας. Έτσι μια ορμονική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει την αφομοίωση των τροφίμων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και ναυτία.

Κόπωση: Η αίσθηση της συνεχούς κούρασης είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ανισορροπίας των ορμονών. Η περίσσεια προγεστερόνη μπορεί να σας φέρει υπνηλία, και αν ο θυρεοειδής παράγει λίγες θυρεοειδικές ορμόνες η ενέργειά σας θα εξαντληθεί. Μια εξέταση αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο θυρεοειδής σας είναι το θέμα εδώ.

Εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη: Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως όλες τις επιδράσεις των οιστρογόνων, αλλά ξέρουν ότι επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, ακόμα και κατάθλιψη, αν δεν απελευθερωθεί σωστά.

Αύξηση της όρεξης και αύξηση του σωματικού βάρους: Οι ειδικοί λένε ότι η πτώση στα επίπεδα οιστρογόνων ορμονών, συνήθως προκαλεί τους ανθρώπους να θέλουν να τρώνε περισσότερο, έτσι με αυτόν τον τρόπο, τα οιστρογόνα μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση του σωματικού βάρους και την όρεξη.

Πονοκεφάλοι ή ημικρανίες: Σε κάποιες γυναίκες τα οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες. Αλλά για μερικές γυναίκες είναι ένα κοινό σύμπτωμα πριν ή μετά την περίοδο τους.

Κολπική ξηρότητα: Αυτό είναι φυσιολογικό κατά καιρούς, αλλά αν παρατηρήσετε ξηρότητα ή ερεθισμό εκεί κάτω συχνά, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων.

Απώλεια της λίμπιντο: Ενώ η τεστοστερόνη είναι μια ανδρική ορμόνη, το γυναικείο σώμα την παράγει επίσης. Αν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας πέσουν, μπορεί να έχετε λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ από το κανονικό.

Αλλαγές του μαστού: Τα χαμηλότερα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να κάνουν τον ιστό του μαστού λιγότερο πυκνό και η αύξηση τους μπορεί να τον κάνει παχύτερο,προκαλώντας ακόμη και εξογκώματα ή κύστες. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές μιλήστε με το γιατρό σας,ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση: Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να οφείλονται στα αυξημένα οιστρογόνα.

Καταπολέμηση της διαταραχής των ορμονών
Υπάρχει μια μυριάδα τρόπων για την αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών. Μερικές φορές είναι ένας συνδυασμός της αλλαγής του τρόπου ζωής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει τα παρακάτω:
– Χαλάρωση και μείωση του στρες
– Ενίσχυση με βιταμίνες και ωμέγα 3
– Άσκηση
– Αλλαγή της διατροφή σας, όπως περισσότερη κατανάλωση νερού και να υγιεινή διατροφή
– Διακοπή του καπνίσματος – Οι γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι οι μη καπνιστές.

Υπάρχουν, επίσης, ορμονοθεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα σας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως τα αυξημένα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος στις γυναίκες , έτσι μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες των θεραπειών αυτών και τους παράγοντες κινδύνου.
Όταν πρόκειται για ορμονικές διαταραχές, οι προσαρμοσμένες θεραπείες είναι το κλειδί. Κάθε άτομο αντιμετωπίζει τις ανισορροπίες των ορμονών με διαφορετικό τρόπο. Ίσως αντιμετωπίσετε πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα, ή μπορεί να αντιμετωπίσετε μόνο ένα ή δύο. Έτσι,η καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά με τον γιατρό σας.

Πηγή: daddy-cool.gr

Ποια όργανα επηρεάζει περισσότερο το στρες;

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αλλαγές στον τρόπο ζωής για υποχώρηση των συμπτωμάτων