in

Καρκίνος του Μαστού. 10 Τροφές που ΠΡΕΠΕΙ και 10 που ΔΕΝ Πρέπει να Τρως!

Πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες παγκοσμίως σε ετήσια βάση λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο του μαστού, κυρίως σε ηλικίες των 50 και άνω. Οι κύριες αιτίες του καρκίνου του μαστού είναι διατροφικές ελλείψεις, έκθεση σε περιβαλλοντική τοξικότητα, φλεγμονή, πρόβλημα με τα οιστρογόνα και μειωμένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, πλέον οι τοξικές επιπτώσεις έχουν αντίκτυπο και σε νεότερες ηλικίες.
Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, συγκριτικά με γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Η παχυσαρκία επίσης σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου στα εξής όργανα:

Νεφρά
Θυροειδής
Χοληδόχος κύστις
Οισοφάγος
Πάγκρεας
Παχύ έντερο και το ορθό
Ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας)
Τροφές που Δρουν Προληπτικά του Καρκίνου
Σκόρδο
Προσθέτοντας σκόρδο ή κρεμμύδια στις συνταγές σας σε τακτική βάση, θα στοχεύσουν στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Μούρα
Τα βατόμουρα, τα σμέουρα και οι φράουλες προσθέτουν χρώμα, ποικιλία και γεύση στην διατροφή σας κατά του καρκίνου.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο και το λευκό τσάι περιέχουν κατεχίνες, εκχυλίσματα που φαίνεται να δρουν ευεργετικά στην αποφυγή του καρκίνου του μαστού.

Φυτικές ίνες
Οι ερευνητές έχουν βρει ότι τόσο οι διαλυτές και οι αδιάλυτες ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από 30 γραμμάρια την ημέρα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, επειδή το σώμα μας δεν τα παράγει, και μπορούμε να τα προσλάβουμε μόνο από τροφές, όπως τα ψάρια, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα έλαια. Καλό είναι να καταναλώνετε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και να περιορίσετε την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Χρειαζόμαστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να βοηθήσουμε στη μείωση των φλεγμονών που καταστρέφουν υγιή ιστό και μπορεί να ενθαρρύνουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις φλεγμονές.

Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Καταναλώστε καρότα, πεπόνι και γλυκοπάτατες, καθώς είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, γνωστές και ως καροτενοειδή, και δρουν προληπτικά του καρκίνου του μαστού.

Τροφές που Προκαλούν Καρκίνο
Εξευγενισμένο λευκό αλεύρι
Μια μελέτη υποστηρίζει ότι η τακτική κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων συσχετιζόταν με αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κατά 220%.

Εξευγενισμένα σάκχαρα
Μπισκότα, τούρτες, κέικ, αναψυκτικά, χυμοί, δημητριακά και πολλά άλλα δημοφιλή, επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης και άλλες μορφές εξευγενισμένων σάκχαρων, που είναι υπεύθυνα για την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου.

Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προσθετικά και χρωματικές ουσίες, που οξειδώνουν τον οργανισμό και στη κυριολεξία τρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ποπκόρν που γίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων
Τα σακουλάκια με ποπκόρν που ετοιμάζονται στο φούρνο μικροκυμάτων, περιέχουν χημικά που σχετίζονται όχι μόνο με την στειρότητα, αλλά επίσης με καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος.

Αποφεύγετε να καταναλώνετε αλκόολ
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Το 2002 μία από τις μεγαλύτερες μελέτες της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σταμάτησε, επειδή οι γυναίκες που λαμβάνουν αυτές τις συνθετικές ορμόνες είχαν έναν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (συμπεριλαμβανομένων με την καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θρόμβους του αίματος) και ότι η συνέχιση της μελέτης θα ήταν ανήθικη. Τα parabens είναι χημικές ουσίες με ιδιότητες παρόμοιες των οιστρογόνων, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως σαμπουάν, λοσιόν, αποσμητικά, τζελ ξυρίσματος και καλλυντικά. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν ανιχνευθεί σε ιστούς με καρκίνο του μαστού σε συγκεντρώσεις έως 1 εκατομμύριο φορές υψηλότερες από το οιστρογόνο που βρέθηκε σε ιστό του μαστού.

Δισφαινόλη Α, φθαλικές ενώσεις & αλλα ξενοοιστρογόνα
Η Δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των εξής: μπουκάλια νερού, παιδικά μπιμπερό, οδοντικά σφραγίσματα, στεγανωτικά υλικά, οδοντιατρικές συσκευές, ιατρικές συσκευές, φακοί γυαλιών, DVD και CD, οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές και αθλητικός εξοπλισμός.

Οι φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών, αλλά αποδεικνύεται ότι η παρουσία τους εκτείνεται πολύ πέρα από αυτά. Στην πραγματικότητα, το 95% από εμάς έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα ούρα μας.

Τα ξενοοιστρογόνα είναι τεχνητές χημικές ενώσεις που εισάγονται στους οργανισμούς μας μέσω των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων, των μυκητοκτόνων, μέσω των πλαστικών υλών, των καύσιμων, τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, των χημικών του στεγνού καθαρίσματος, των βιομηχανικών απόβλητων, και του κρέατος από ζώα τα οποία έχουν υποστεί πάχυνση με οιστρογονικά φάρμακα.

Credit: somedailybuzz

Μια τέλεια συνταγή για να φτιάξετε το νοστιμότερο κέικ Πράγας!

Συνταγή για σπιτική τυρόπιτα με δύο υλικά!