Ενώ η γενική επιφυλακή που έχει κηρύξει η κυβέρνηση εισέρχεται στην πιο έντονη και κρίσιμη καμπή της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι επιτελείς του και το υπουργείο Υγείας προετοιμάζουν εδώ και ημέρες -υπό άκρα μυστικότητα και μεθοδικά- το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών, το λεγόμενο recovery plan.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του Έθνους, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα ρητές εντολές στον Βασίλη Κικίλια να καταστρώσει ένα πλάνο τμηματικής εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς στην κυβέρνηση αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη φράση «επάνοδος στην κανονικότητα», αφού μια τέτοια προοπτική μοιάζει, για την ώρα τουλάχιστον, μακρινή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα τέτοιο σχέδιο, που βασίζεται σε διεθνή μοντέλα και στη βέλτιστη δυνατή εμπειρία και το οποίο περιλαμβάνει για την ώρα εναλλακτικά σενάρια και χρονοδιαγράμματα ως προς το ποια ακολουθία θα τηρηθεί στη διαδικασία απενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων, παρουσιάστηκε προ ολίγων ημερών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έχει εξουσιοδοτήσει υπουργεία, όπως το Ανάπτυξης, το Παιδείας και το Τουρισμού, να καταστρώσουν σχέδιο με τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναφορά της αγοράς, της εκπαίδευσης και του τουρισμού σε κανονικούς ρυθμούς.
Ο οδικός χάρτης της επαναφοράς δείχνει να διέπεται από τη φιλοσοφία του αντίστοιχου της αντιμετώπισης του COVID-19 και ως προς το timing: «Οπως η Ελλάδα σχεδίασε τον Ιανουάριο, πολύ πριν το κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πολύ πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημάνει τον συναγερμό της πανδημίας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου, έτσι και το σχέδιο μερικής άρσης των περιορισμών μορφοποιείται τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, πολύ πριν εκπνεύσει η ισχύς των προστατευτικών παρεμβάσεων» επισημαίνει χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, ο οποίος συμμετέχει στον σχεδιασμό.
Ο έως τώρα προγραμματισμός περιλαμβάνει μια συνολική επαναξιολόγηση του ισχύοντος πλαισίου περιορισμών τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας μετά το Πάσχα. Όπως μεταδίδεται από την ομάδα των ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, βασικό κριτήριο για την απόφαση ενεργοποίησης της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθμού κρουσμάτων της νόσου ή και η εξάλειψή τους μέσα σε ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων.
Έχοντας, λοιπόν, ως βάση τα προαναφερθέντα, τμηματική άρση των περιορισμών θα μπορούσε, κατά πληροφορίες, να ισχύσει από τις 10 Μαΐου και μετά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, ιδίως σε ό,τι αφορά στην οικονομική ζωή του τόπου, ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως αγορά και επαγγελματίες.
Μάλιστα, στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου τίθενται επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια ως προς το ποιοι τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής θα προηγηθούν σε αυτή τη δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού από την κρίση του κορονοϊού.
Eνα από αυτά, που φαίνεται προσώρας να κερδίζει έδαφος, είναι κατ’ αρχάς να λειτουργήσουν εκ νέου γύρω στα μέσα Μαΐου εμπορικά καταστήματα χαμηλού συνωστισμού (όχι τα πολυκαταστήματα) και πιθανώς κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πιθανώς εστιατόρια), υπό αυστηρούς όρους, όμως, ως προς την προστασία προσωπικού και πελατών.
Οπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τέτοιες αλλαγές είναι επόμενο να προκαλούν ταυτόχρονα και μεταβολές στους ισχύοντες περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών. Ως εκ τούτου, μελετάται είτε η προσθήκη νέων κωδικών στο σύστημα 13033 είτε οδηγίες χαλάρωσης του ισχύοντος πλαισίου.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως τα αυστηρά μέτρα για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ και η άρση του μέτρου της απαγόρευσης των συναθροίσεων από 10 άτομα και πάνω δεν αναμένεται μετά τις 10 Μαΐου.
Εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση και για τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς τις τελευταίες ημέρες προσδιορίστηκε ο χρόνος πραγματοποίησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αλλά και το εύρος της εξεταστέας ύλης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μελετά διάφορα σενάρια, από την τμηματική επάνοδο των τάξεων -πρώτα το λύκειο, μετά το γυμνάσιο κ.λπ.- έως και τη λειτουργία πρωινής και απογευματινής βάρδιας, προκειμένου να ανακτηθεί μέρος του χαμένου χρόνου.
Με ιδιαίτερη προσοχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χάρης Θεοχάρης ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες της επαναλειτουργίας ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων, καθώς από το εύρος και την ποιότητα της τουριστικής περιόδου -αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας- εξαρτάται ευθέως ο προσδιορισμος της συνολικής οικονομικής ζημιάς.
Εν αναμονή της οριστικοποίησης ενός ευρωπαϊκού ή διεθνούς πρωτοκόλλου, που θα προσδιορίζει αυστηρούς κανόνες δημόσιας υγιεινής στη λειτουργία των ξενοδοχείων και στην πραγματοποίηση των αεροπορικών πτήσεων, και δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αγορά απαιτεί μια προπαρασκευαστική περίοδο από 45 έως 60 ημέρες, μια πιθανή απόφαση για άρση των περιορισμών περί τα μέσα Μαΐου θα σήμαινε το άνοιγμα ξενοδοχείων και καταλυμάτων το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου.
Ζητούμενο αποτελεί, επίσης, σε ποιες αγορές θα απευθυνθεί η φετινή επικοινωνιακή καμπάνια για τον τουρισμό, καθώς αγορές που αποτελούσαν μέχρι πέρυσι σημαντικούς πυλώνες του τουρισμού, όπως η βρετανική, η γερμανική, η γαλλική και η ιταλική, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν τους επόμενους μήνες.