Αρχική Υγεία Προσοχή! Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε αχινό…

Προσοχή! Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε αχινό…

0
Προσοχή! Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε αχινό…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι αχινοί κάθονται ως επί το πλείστον ακίνητοι στον βυθό της θάλασσας, συνήθως προσκολλημένοι επάνω σε κάποιον βράχο.

Και σε όλους μας έχει τύχει να πατήσουμε κατά λάθος έναν αχινό, καθώς μπαίνουμε στη θάλασσα και δεν βλέπουμε καλά πού πατάμε.
Δείτε τι πρέπει να ξέρετε σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος πατήσει αχινό:

Οι αχινοί έχουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και μικρότερα που ονομάζονται pedicellaria. Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του. Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο.

Αν πατήσετε αχινό:

-Βυθίστε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχει το άτομο. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.

-Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια στην πληγή.

-Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.

-Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό που ακολουθείται από καλό πλύσιμο με καθαρό νερό.

-Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ ή άλλο υλικό.

-Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή θερμότητα, εφαρμόστε τοπικά μια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.