ΠΡΟΣΟΧΗ: Δείτε γιατί ΔΕΝ πρέπει να δημοσιοποιούμε ΠΟΤΕ την κάρτα Επιβίβασής μας στο Διαδίκτυο

Αυτός ο άντρας ονομάζεται Steve Hui. Είναι ειδικός ασφαλείας αεροπορικών ταξιδιών. Καθημερινά βλέπει εκατοντάδες φωτογραφίες καρτών επιβίβασης που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο από ανθρώπους που θέλουν να δείξουν στους φίλους τους ότι θα πάνε ταξίδι.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι φαινομενικά αβλαβείς φωτογραφίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα σχέδια τους. Ο Steve έγραψε το παρακάτω άρθρο για να βοηθήσει τον κόσμο να προστατευτεί από εγκληματίες. Οι πληροφορίες που περιέχει μπορεί να σώσουν τις διακοπές σας.

1

“Η κάρτα επιβίβασης σας περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες νομίζετε.”

2

“Δεν δείχνει μόνο το όνομα σας και τον προορισμό του ταξιδιού σας, αλλά δίνει πρόσβαση σε πολύ εμπιστευτικές πληροφορίες και σας παρέχει την δυνατότητα να τροποποιήσετε ή να ακυρώσετε την κράτηση σας.”

“Πόσο εύκολο είναι να έχει κανείς πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία;”

“Βλέπω τέτοιες δημοσιεύσεις καθημερινά. Φωτογραφίες ανθρώπων που επιδεικνύουν την κάρτα επιβίβασης τους. Κάποιοι μπορεί ακόμα να πετάνε και στην πρώτη θέση και θέλουν να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους.”

“Υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες που αναγράφονται πάνω στις κάρτες επιβίβασης: το όνομα σας, ο αριθμός του εισιτηρίου ή της κράτησης σας και barcode.”

“Στις 30 Αυγούστου κάποιος δημοσίευσε μια φωτογραφία της κάρτας επιβίβασης του, έτσι αποφάσισα να δω σε πόσες πληροφορίες είχα πρόσβαση. Οι σημαντικές λεπτομέρειες είναι σβησμένες για την προστασία του επιβάτη.”

“Πόσο εύκολο είναι, λοιπόν, να έχει κανείς πρόσβαση στις πληροφορίες σας;”

3

“Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από έναν επιβάτη της Virgin Australia ο οποίος πετούσε με μια πτήση που συνεργαζόταν με την Delta Airlines.”

“H Delta αναγράφει πολλές πληροφορίες, ανάμεσα τους τον αριθμό του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τον αριθμό κράτησης, τον αριθμό τακτικού ταξιδιώτη και ακόμα και πόσες βαλίτσες έχετε δώσει. Αποφάσισα να δω πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα και μπήκα στην σελίδα της Delta.”

“To μόνο που ζητούσε στην “Διαχείριση κράτησης” ήταν το όνομα του επιβάτη και ο αριθμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ή κράτησης.”

4

“Με αυτές τις πληροφορίες κατάφερα να δω ολόκληρο το πρόγραμμα ταξιδιού του επιβάτη και πότε και πού θα ταξίδευε.Οι λεπτομέρειες περιελάμβαναν και τον αριθμό θέσης, τις πληροφορίες τακτικού ταξιδιώτη και τους αριθμούς εισιτηρίων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!”

5

“Τραβώντας το κι άλλο, μπόρεσα να δω εύκολα την τιμή του ναύλου, την ημερομηνία αγοράς και τα τελευταία τέσσερα ψηφία της πιστωτικής κάρτας που χρησιμοποιήθηκε. Οι άνθρωποι με κακό σκοπό θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να ακυρώσουν ή να αλλάξουν τις πτήσεις, να αλλάξουν την θέση ή να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.”

“Και αυτό δεν είναι το χειρότερο.”

6

“Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το τι μπορεί να μάθεις με το barcode. Εδώ βλέπουμε μια άλλη φωτογραφία από τα κοινωνικά δίκτυα όπου είναι εμφανές ότι η χρήστρια προσπάθησε να κρύψει τις σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το ξέρει, άφησε εκτεθειμένο το barcode, κάτι που πολλοί ταξιδιώτες μπορεί να παραμελούν.”

“Το barcode περιέχει στην ουσία όλες τις πληροφορίες της κάρτας επιβίβασης σε μορφή που μπορεί να διαβαστεί.”

“Μπορεί να νομίζετε ότι οι υπολογιστές του αεροδρομίου είναι οι μόνες συσκευές που μπορούν να το διαβάσουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει ένα barcode. Υπάρχουν δεκάδες προγράμματα στο διαδίκτυο που μπορούν να διαβάσουν το barcode μιας φωτογραφίας.”

“Σε αυτή την περίπτωση, κατάφερα να ανακτήσω τις πληροφορίες της επιβάτιδας χωρίς να δω την υπόλοιπη κάρτα. Βρήκα το πλήρες όνομα της, τον αριθμό πτήσης, την διαδρομή, τον αριθμό κράτησης, τον αριθμό εισιτηρίου, τον αριθμό τακτικού ταξιδιώτη και πολλά ακόμα.”

“Η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ήταν πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζετε και υπάρχει κίνδυνος σχετικά με την δημοσίευση των καρτών επιβίβασης χωρίς να κρύβετε τα στοιχεία σας.”

“Όχι μόνο μπορεί κανείς να κλέψει την ταυτότητα σας, αλλά μπορεί να έχετε και οικονομική απώλεια αν κάποιος χρησιμοποιήσει αυτή την μέθοδο για να ελέγξει τον λογαριασμό τακτικού ταξιδιώτη σας.”

7

“Είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί δεν είναι τόσο αθώο το να ανεβάζετε τέτοιες φωτογραφίες. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου θέλουμε να μοιραζόμαστε τα πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο, στο Facebook ή στο Instagram.”

“Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΛΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ.”

“Μην παραβλέπετε αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανεβάζετε καθόλου φωτογραφίες της κάρτας επιβίβασης σας – απλά καλύψτε τις σημαντικές πληροφορίες.”

“Μια πιο ασφαλής ιδέα είναι να δημοσιεύσετε φωτογραφίες σας πίνοντας σαμπάνιες στο λόμπι ή στο αεροπλάνο. Είναι κάτι παραπάνω από κάρτα επιβίβασης, γι’αυτό σας παρακαλώ, προσέξτε.”

Credit: brightside.me

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτός ο Άντρας Πειραματίστηκε με ένα Ακραίο Πρόγραμμα Ύπνου, και το Αποτέλεσμα ήταν Εξαντλητικό

Αν είστε όπως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πιθανόν κοιμάστε με το «μονοφασικό πρότυπο», που σημαίνει ότι κοιμάστε μονοκόμματα σε 7-8 ώρες. Αλλά τι...

Νιώθετε Πιάσιμο στον Αυχένα; Κάντε ΑΥΤΟ για 90 δευτερόλεπτα και Θα Βρείτε την Υγειά σας!

Πολλοί από μας υποφέρουμε τακτικά από «πιασμένο» (δυσκαμψία) λαιμό, επειδή είμαστε συνέχεια μπροστά σε υπολογιστές, κινητά, tablet και συχνά κοιμόμαστε σε μία μόνο θέση...

Έχετε φουσκάλες στα πόδια;; Πρέπει να τις ανοίξετε ή ΟΧΙ;; Δείτε την απάντηση ΕΔΩ!

Οι ενοχλητικές φουσκάλες εμφανίζονται στα πόδια λόγω… τριβής και επακόλουθης φθοράς της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος… Στη συνέχεια, συγκεντρώνεται στο σημείο υγρό και σχηματίζεται η φουσκάλα,...
close