Πότε πρέπει να γίνεται το πρώτο τεστ κοπώσεως

Το τεστ κοπώσεως είναι μια εξέταση που ελέγχει τη ροή αίματος στα στεφανιαία αγγεία του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν…

οι απαιτήσεις της καρδιάς είναι αυξημένες.

Πολλοί αναρωτιούνται σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται το τεστ κοπώσεως και αν πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Μία γενική οδηγία είναι ότι εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι να γίνει νωρίτερα, το πρώτο τεστ κοπώσεως μπορεί να γίνει γύρω στα 40.

Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι όσοι είναι πάνω από 40 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αθηρωματική νόσο στις αρτηρίες.

Όταν όμως ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός και δεν συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου (υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου) η διαγνωστική αξία της δοκιμασίας είναι πολύ χαμηλή εφόσον η πιθανότητα να εμφανίσει νόσο είναι πρακτικά πολύ μικρή.

Το τεστ κοπώσεως έχει μεγάλη διαγνωστική και κλινική αξία σε ασθενείς που έχουν ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή είχαν επεισόδιο εμφράγματος ή έχουν κάνει στεφανιαία αγγειοπλαστική με τοποθέτηση στεντ.

Ο θεράπων καρδιολόγος είναι υπεύθυνος για την παραπομπή σε δοκιμασία κόπωσης και αυτός που θα επεξεργαστεί τις πληροφορίες που παρέχει το αποτέλεσμα της δοκιμασίας.
Το τεστ κοπώσεως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, διότι τόσος είναι ο χρόνος εγκατάστασης νέων βλαβών στα αγγεία.

Πηγή

Δείτε Επίσης:

Advertisment

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πάρτε ιδέες για φέτος: Χριστουγεννιάτικη συνταγή για brownies

Συστατικά 1 ¼ της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι 2 κουταλιές της σούπας κακάο 320 γραμ. κουβερτούρα 1 κούπα βούτυρο ή...

Το πιο νόστιμο και εύκολο μπανόφι έτοιμο σε 10 λεπτά!

Ένα υπέροχο γλυκό, εύκολο που χρειάζεται ελάχιστο κόπο και ακόμη πιο…λίγα υλικά. Μια συνταγή που θα φτιάξετε μόνες σας και αποκλείεται ποτέ να αποτύχει! Υλικά...

Απίθανη συνταγή για μια Black Forest παγωτό!

Black Forest παγωτό με υπέροχη σος σοκολάτας. Μια συνταγή για ένα αγαπημένο από όλους παγωτό. Υλικά συνταγής 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ψιλοκομμένο + λίγο...
close