in

Πώς να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας

Συχνά συνειδητοποιούμε ότι η κακή στάση του σώματος δημιουργεί μυΐκά προβλήματα. Ή ακόμα χειρότερα, προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τα οποία απαιτούν πολύ χρόνο θεραπείας και μεγάλη βοήθεια από ειδικούς για να βρεθεί λύση. Σε κάποιες από τις κακές στάσεις του σώματος, το κεφάλι και οι ώμοι σκύβουν προς τα εμπρός. Αυτό όμως, όπως ήδη γνωρίζετε, δημιουργεί μεγάλο πόνο, ο οποίος αρχίζει σιγά-σιγά να εμφανίζεται και γίνεται χειρότερος κάθε μέρα.

Αν θέλετε να διορθώσετε αυτά τα προβλήματα, είναι απολύτως απαραίτητο να κάνετε κάποιες ασκήσεις, όπως : ασκήσεις για ενδυνάμωση των χαλαρών μυών και τέντωμα (stretching) για τις πιο γυμνασμένες περιοχές.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν πλήρως να διορθώσετε την στάση του σώματός σας.

Θα πρέπει να ξεκινάτε πάντα με ζέσταμα των μυών και σε αυτό θα βοηθήσει ένα ήπιο τρέξιμο για 10 λεπτά, χωρίς διακοπή. Στη συνέχεια επιλέξτε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ασκήσεις που σας προτείνουμε, για να διορθώσετε την στάση του σώματός σας :

Άσκηση #1

σταση1

Ξαπλώστε με το πρόσωπο προς το πάτωμα, σε μια άνετη αλλά εντελώς επίπεδη επιφάνεια. Αυτή η άσκηση εστιάζει στο να διορθώσει τους πεσμένους ώμους. Ανυψώστε το κάτω μέρος του κορμού σας μαζί με τα χέρια σας. Σηκώστε τα όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς όμως να πιέσετε τον εαυτό σας. Τα πάντα πρέπει να κυλούν ήπια. Στη συνέχεια πιέστε τις ωμοπλάτες σας ώστε να πλησιάσουν μεταξύ τους. Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή την στάση για περίπου 3 δευτερόλεπτα. Εισπνεύστε, ξαπλώστε πάλι προς τα κάτω και κάντε 15 με 20 επαναλήψεις.
Στο επόμενο στάδιο ξαπλώστε με την πλάτη και υψώστε τα πόδια σας σε ευθεία μπροστά. Πιέστε προς τα κάτω με το χαμηλότερο μέρος της μέσης σας, την οσφυΐκή περιοχή. Αυτή η άσκηση θα δυναμώσει την κοιλιά και την λεκάνη σας. Κατόπιν κατεβάστε τα πόδια σας όσο πιο κοντά μπορείτε στο πάτωμα. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 3 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια υψώστε ξανά τα πόδια σας. Κάντε 10 με 15 επαναλήψεις.
Ξαπλώστε πάλι με την πλάτη τοποθετώντας μια μπάλα γυμναστικής ανάμεσα στους μηρούς σας. Πιέστε την όσο πιο δυνατά μπορείτε. Κρατήστε αυτή τη θέση για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώστε. Κάντε 10 με 15 επαναλήψεις.

Άσκηση #2

σταση2

Η παρακάτω είναι άλλη μία άσκηση που μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε την στάση του σώματός σας : ξαπλώστε ανάσκελα, διπλώστε τα γόνατά σας και φέρτε τα στο στήθος όσο γίνεται πιο αργά . Κάντε το προσεκτικά διαφορετικά θα τραυματίσετε τους μυς σας. Ο στόχος αυτής της άσκησης είναι να επιμηκύνει την πλάτη σας. Κρατήστε την στάση αυτή για 20 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 5 φορές.

“Ασκηση #3

σταση3

Η ακόλουθη άσκηση χρησιμοποιεί μια μπάλα γυμναστικής ξανά : καθίστε πάνω στην μπάλα με την σπονδυλική σας στήλη σε όρθια θέση. Βάλτε τα πόδια σας σε θέση έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα «V”. Κατόπιν αρχίστε να γέρνετε προς τα μπροστά σιγά-σιγά, όσο σας επιτρέπουν οι ιγνυακοί τένοντες . Μείνετε σε αυτή την στάση για 30 δευτερόλεπτα.

Άσκηση #4

σταση4

Μια άλλη άσκηση μπορείτε να κάνετε ως εξής: σταθείτε μπροστά σε μια πόρτα και βάλτε το δεξί σας χέρι σε αυτήν. Ο βραχίονας θα πρέπει να είναι έτσι λυγισμένος στον αγκώνα ώστε να δημιουργεί ορθή γωνία. Στη συνέχεια φέρτε το αριστερό σας πόδι μπροστά και στρίψτε προς τα αριστερά μέχρι να νιώσετε ένα τέντωμα στον δεξί σας θωρακικό μυ. Κάνετε στροφή και αλλάζετε χέρι και πόδι ώστε να τεντώσετε την αριστερή σας πλευρά αυτήν την φορά.

Και τέλος, σας συνιστούμε να στέκεστε πάντα με ίσια την πλάτη. Είναι σημαντικό να περνάτε όση περισσότερη ώρα μπορείτε σφίγγοντας τους κοιλιακούς σας και έχοντας τους γοφούς σας σε χαλαρή θέση, χωρίς καμία πίεση. Οι ώμοι και ο λαιμός σας πρέπει να είναι πάντα προς τα πίσω, γιατί αν συνεχίσετε να γέρνετε μπροστά, η στάση σας θα είναι όλο και πιο δύσκολο να διορθωθεί. Να έχετε συνέχεια αυτό στο μυαλό σας, ειδικά αν κάθεστε μπροστά από έναν υπολογιστή ή οποιαδήποτε κινητή συσκευή.

Πηγή

 

6 φυσικές θεραπείες που καταπολεμούν όλες τις κολπικές λοιμώξεις

5+1 Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα!